adem-gunes
Arama Yap
İletişim Duyuru

Pedagoji Okulu - EşdUYUM nedir, eşdUYUM ne zaman zarar verir?
 650

Pedagoji Okulu - EşdUYUM nedir, eşdUYUM ne zaman zarar verir?

VİDEONUN İÇERİĞİ:

02.36: Hocam, eşimin birşeye canı sıkıldığında ya da benim ile tartıştığı sırada kenara çekiliyor, morali çok bozuk oluyor. Ben o kenara çekildiği sırada ne yapacağımı bilemiyorum. O zamanlarda çocuklar ile ilgileniyorsam, işlerimi yapıyorsam eşim onunla ilgilenmediğimi söylüyor. Ben sinirliyim oysa sen gülüp eğleniyorsun diyor. Eşim kendi gergin olduğu sırada benimde aynı duygusunu yaşadığımı hissettiğinde kendisini iyi hissediyor. Eşim bir duygu yaşadığında o duyguyu yaşamıyorsam beni önemsemiyorsun diyor. Bunun doğrusu ne acaba? Ben onarım sürecimden önce eğer eşim bir kenara çekilmiş ise bende gidip yatıyordum, bu halim eşime iyi geliyordu ama ben eşim mutsuzken çocuklar ile oynamaya devam ettiğimizde ,eşim sinirlenip ne yapmaya çalışıyorsunuz diyordu. Birgün bu durumu konuştuğumuzda eşim benimle aynı duyguyu yaşamadığında beni umursamadığını düşünüyorum. Bende eşime peki bende mutsuz olduğumda benim mutsuzluğum mu huzur veriyor sana dediğimde, aslında bunu hiç düşünmemiştim, sanki aynı duyguyu yaşadığımızı hissettiğimizde gerilimim azalıyor dedi.

Bu doğru bir bakış açısı mıdır? Adem Güneş’in bu deneyime bakışı: 06.35

Bu beklenti bir patolojidir. Birey kendini kötü hissettiği sırada kendisini sevenlerin kötü hissetmesini gözlem altına alıyorsa, kendi değerini kendisini mutuz hissettiği kadar karşı taraftakininde mutsuz hissetmesine üzerinde değer arıyorsa bu duygu sorunlu bir duygudur.

08.13: Her duygunun insan bedeninde bir görünürlülüğü vardır.

09.07: Çocuk kendi duygusunu, annesinin simasında görmeye başladığı an kendisini değerli hissediyor.

10.43: Yetişkinlik döneminde aynı duyguyu karşı tarafa yaşatmaya çalışmak bireye yapılabilecek en büyük eziyettir.

11.42: Yetişkinlik döneminde birey kendini iyi hissetmediğinde eşine dönerek ‘’Sevgili eşim şuan kendimi iyi hissetmiyorum, biraz daralıyorum, lütfen sen kendini iyi hisseder misin?’’ ‘’Ben kendimi toparlayana kadar sen kendini düşürmesen olur mu? demesi gerekir.

12.33: Çocukluk döneminde güven duygusunu annesinden alamayan bireyler ,etrafındaki kişilerin kendisi ile aynı duyguyu yaşayarak güvende hisseder.

15.11: Birey, elleri ayakları tutmaya, yürümeye başladığında ve kendi zihnini kullanmaya başladığında kendi kötü duygularının öteki tarafından da aynı şekilde kullanılıyor olmasına karşı çıkması lazım. Şuan kendimi kötü hissediyorum sen kendini toparlar mısın canım diyebilmeli.

15.44: Çocukluk döneminde anne ile eş dUYUMu deneyimlemekte zorlanmış bireyler şimdi kendilerini güvende hissetmek için kendi duygusunun aynısını ötekinde de görmeyi sağlar.

16.03: Bu durum kötü kimyanın aile içerisinde insanların bir arada olmasını sağlayabilir ve aynı duyguyu yaşattığı için güvende hissettirebilir. Ancak topluca çöküşü bir araya getirir. Hayır. Bireyin ve karşı tarafın ihtiyacı olan şey iyi hissettirmektir.

17.32: Evliliğin en temel prensiplerinden biri, eşlerin birbirlerine kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olmaktır.

17.56 - 23.47 dakikaları arasında: Evlilikte çıkan tartışmaların hangi yollar ile çözümlendiği önemlidir… (ortamı düzeltme çabaları, duyguları yönetme, iyi hissetmeye yardımcı olmak..)

24.05 - 26.21 dakikaları arasında: Eş dUYUM ne demek?

SORULAR VE CEVAPLAR

35.53 - 48.30: 4 buçuk yaşında bir oğlum var. Yaklaşık 2 aydır istediği olmadığında öfkeleniyor, bağırıyor, vurma eğilimine geçiyor. Sakin karşılasamda kızsamda yapmaya devam ediyor. Bu davranışı yapmak istiyor gibi adeta. Babasıyla oyun oynarken bir mızıkçılık yapıyor ve aynı davranışları sergiliyor. Mesela birgün 30’a kadar sayıları saydı ve onu tebrik etmek istedim. Ben 30’u sevmiyorum, istemiyorum diyerek öfkelendi. Daha sonra suçluluk hissedip beni affetin mi diyor. Hemen hemen her gün bunu yaşıyoruz. 2 haftadır yeniden bağlanmayı yapmaya başladım. Öfkesi azalmaya başladı fakat vurmaya devam ediyor. Özellikle vurma davranışı ile ilgili ne önerirsiniz?

50.05: 7 ve 4 yaşında iki tane oğlum var. Yeniden bağlanma sürecindeyim yaklaşık 1 aydır birlikte yatıyoruz. Göz ve ten temasımızı kurduk. Oyun konusunda çocuklarım çok doyumsuz. Yemek yapma, namaz kılma, tuvalete gitme. Sabah uyandığımızdan akşam yatana kadar oyun oynamak istiyorlar. Yeniden bağlanma sürecinde oyun oynamalara sınırlandırma getirebilir miyim? Hiç olmadık şeyler istediklerinde hayır demek süreci etkiler mi?

58.05: Yeniden bağlanma süreci ile çocuklarıma verdiğim zararı onarabilir miyim? Yeterli olur mu? 

Önceki Video
Pedagoji Okulu - Ürküntü ve Edilgenlik Telaşı
Sonraki Video
Pedagoji Okulu - Zihnin Sürekli Meşgul Olması Neden Kaynaklanır? Bölüm 1

Yorumlar

Yorum Yap!