Pedagoji Okulu - Değersizlik Duygusunun Yetişkinlikteki Görünürlüğü Nasıldır?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
01.56: Çocukluk döneminin en önemli özelliği his edinimidir.
03.21: Hassasiyet ne demek?
03.40: Çocukluk yıllarında edinilmiş hislere köken hisler diyoruz. Köken his nedir?
04.00: 4 temel köken his: Değersizlik, Suçluluk, Yetersizlik ve Güvensizliktir.
04.18: Eğer bir bireyin çocukluk döneminde 4 temel histen bir tanesi oluşmuşsa dışarıdan aldığı dürtü ile bu 4 köken hislerin birden bire uyanır. Örneğin..
05.49: Bireyin en zor keşfedebildiği his değersizlik hissidir. Değersizlik hissini anlayabilmek…
07.18: Ebeveynlerin yapması gereken değerlilik duygusunun sürdürülmesini ve geliştirilmesini sağlamaktır.
10.28: Çocuk değerlilik algısını yetişkinlerin kendisine olan davranışları ile geliştirir.
12.14: Değersizlik duygusu, çocuğun simasının yavaş yavaş çökmesine, yaşama sevincinin azalmasına, olumsuz duyguların yönetilememesine neden olur.
13.09: Çocuğun değerlilik duygusu ile başlayan serüveni, yavaş yavaş kaybolmaya başlarsa problem burada başlar. Birey, elinde kalan değerlilik duygusunu benlik algısı olarak algılamaya başlar. Bu ne demek..?
16.11: Çocuğunun değerliliğini kaybetmesinin iki nedeni vardır. Bu ne demek..?
18.21: Aktif olarak çocuğun değerlilik hissinin devam ettirilmemesi: İlgisizlik, yetişkinin çocuğu ihmal etmesi..
21.11: Çocuklukta zarara uğramışlığı anlamak için şunu soruyorum: Çocuklukta değerlilik hissini destekleyen bir ebeveyn tutumu oldu mu?
22.50: Yetişkinlik dönemindeki bireyin çocukluğum normaldi yanılgının kökeni nedir?
24.20: Kendini ne kadar değerli hissediyorsun? Değerlilik hissinin karşılığı…
25.10: Bireyin, değerlilik hissi ne kadar azsa iç çatışmaları o kadar fazladır. Bu durum neyi anlatıyor…?
26.45: Değerlilik hissi, kendiliğinin haricinde bir duygunun ürünü olarakta karşımıza çıkabiliyor. Bu ne demek?
27.13: Çocuk suçlandıkça kendini değersiz hisseder…
28.26: Aşağılamalar, çocuğun içerisindeki değerlilik duygusunun kaybolmasına , değerlilik hissini kendi içerisinde tutabilmek için tepkiselleşmesine neden olur.
29.13: Değersizlik hissi içerisinde olan çocuk yetişkinlik döneminde ne yapar…?
31.24 - 32.49: Çocukluk yıllarında değerlilik duyguları desteklenmemiş bireyler alıngan, kırılgan ve çabuk incinirler.
33.05: Bireyin, değersizlik duygusu ile ilgili anlattığı gerekçeler tamamen doğrudur.
36.12 - 43.05:Çocukluk yıllarında değersizlik hissi yaşamış kişiler (sevilmemiş, ilgilenilmemiş kişiler, değersizlik duygusu desteklenmemiş kişiler) yetişkinlik yıllarında bir sevgi ile karşılaştıklarında kendilerini değersiz hissederler. Neden…?
SORULAR VE CEVAPLAR
58.16: Hocam, çocuğum çekingen bir çocuk. Ortama girdiği zaman önce güven duygusu almak istiyor, güveni alırsam yavaş yavaş kendisini gösteriyor. Bu küçüklükten beri hep böyleydi. Çocuğuma davranış eğitimini nasıl sağlayabilirim. Örneğin, bir ortama giriyoruz, birinin dikkatini çekmek istiyor. Dil çıkarıyor, vuruyor, kaçıyor. Çocuğuma bunu bu şekilde değil de kendini daha güzel daha anlaşılır bir şekilde ifade etmesini nasıl sağlayabilirim? O davranışları yaptığında o an kenara çekip uyarmalı mıyım? Yoksa gece sohbetlerimiz var yaklaşık 45 dk sürüyor orada mı konuşmalıyım?
1.11.04: 4 buçuk yaşında bir oğlumuz var. Oyunlarda her zaman kazanmak istiyor, kaybetmeye hiç tahammülü yok. Bu zamana kadar oyunlarda kazanmasına hep müsade ettim fakat arkadaşları ile oynadığı zamanda ağlıyor ya da oyunlara katılmayı istemiyor. Mesela saklambaç oynanıyorsa beni sobelerler diyor ve oyunu izlemeyi tercih ediyor. Problem mi bilmiyorum ama 4 buçuk yaşında olduğunu kabullenmiyor, 12-13 yaşındayım diyor .Ara sırada ben Allahtan daha güçlüyüm ve büyüğüm diyor. Ben nasıl yaklaşmalıyım, bunların altında yatan nedenler ne merak ediyorum.
1.21.07: Hissi hissetme egzersizinde, kalp sesimi dinlerken, dışarıdan gelen sesleri duymamak için kulaklık takıyorum. Ancak onu kullanınca kalbimin sesini daha net duyar oldum. Yapay bir dinleme yapıyor muşum gibi geldi . Doğal haliyle mi dinlemem daha iyi?
1.25.26: Alınganlık ve değersizlik hissi aynı şey değil midir?
1.26.19: Sevgimizi çocuğumuza nasıl göstermemiz gerekiyor?
1.28.11: Çocukta değersizlik hissini oluşturmamak için nasıl davranmalıyız?
1.28.18: Anlattığınız değersizlik duygusunu yaşayan biri olduğumu fark ettim, içimde derin bir yara olan bir konu hakkında bana yardım etmek amacıyla yaklaşanlara bile çok kırılıp, öfkelenebiliyorum. Ne yapmalıyım?
1.30.35: Yetersizlik hissini yönetmeye çalışırken yerini öfke ve hüzüne bırakıyor, yönetmek için ne yapmalıyız?
Pedagoji Okulu - Ürküntü ve Edilgenlik Telaşı
VİDEONUN İÇERİĞİ:
03.24: Zehirli ok kalbe çocukluk yıllarında saplanır, zehiri yetişkinlik döneminde akmaya başlar. Yetişkinlik döneminde akan zehirin adı edilgenlik telaşı, çocukluk yıllarında atılan okun adı ürküntüdür.
04.17: Edilgenlik telaşı, genellikle ergenlik döneminden önce ortaya çıkar ya da ergenlik sonrası yetişkinliğe geçen dönemde ortaya çıkar.
05.25: Ürküntü nedir?
08.05: Ürküntü bireyi edilgen hale getirir.
10.11: Pasif şiddet, öfke nedir?
11.17: Eğer bir çocuk, çocukluk yıllarında ürküntü duygusu yaşadıysa ve bu ürküntü duygusuna ebeveyni tutunduysa…
12.23: Ürküntü duygusu onarılmadığı sürece geçmez..
12.55: Edilgenlik telaşı nedir? Nasıl gözlemleriz?
21.12 - 26.00’a kadar: Ürküntü hissine neden olan davranışlar nelerdir? Oluşan ürküntü hissi nasıl telafi edilir?
SORULAR VE CEVAPLAR
35.35: Kızım 5 buçuk, oğlum 17 aylık keşfetme döneminde olduğu için ablasının oyuncaklarını alıyor, kızımın kurduğu oyunu bozuyor, kızıma da haksızlık etmek istemiyorum, nasıl davranmalıyım?
SORU: Pandemi sürecinde 5 buçuk yaşındaki kızımı okula başlatmak istedik, uyum sürecinde zorlanmalar yaşandı. İlk başta okul uyum sürecinde orada olmamı istemedi, görüşmeler sonucunda uyum sürecini ayarladık. Özellikle pandemi sürecinde okula uyum süreci için ne önerirsiniz?
50.48: Hocam benim iki tane oğlum var. Biri 6 yaşında biri 19 aylık. 6 yaşındaki oğlum çok sinirli. Sinirlendiği zaman kapıları çarpabiliyor, kızdığı zaman gel yanıma dediğimde kendini geri çekiyor. Ben çok sinirliyim hocam, çocuklarıma çok bağırıyorum. Zaman zaman fiziksel zaman zaman duygusal şiddet uygulayabiliyorum, pişman oluyorum, ağlıyorum. Sinirlendiğimde sizin söyledikleriniz aklıma geliyor ama iç sesim birşeyler yapmam için zorluyor. 19 yaşındaki oğlum için daha fazla geç kalmak istemiyorum. Ne yapmam gerekiyor?
59.44: Hocam, duygu yönetme atölyesinin bizim üzerimizde bir etkisi olacak mı? (59.44)
Referans Verilen Video: Pedagoji Okulu-129. Bölüm
1.11.39: 9 aylık çocuğum konuşmuyor sadece dede ve mama diyor. Çocuğum geç mi kaldı?
Pedagoji Okulu - Eşduyum nedir, eşduyum ne zaman zarar verir?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
02.36: Hocam, eşimin birşeye canı sıkıldığında ya da benim ile tartıştığı sırada kenara çekiliyor, morali çok bozuk oluyor. Ben o kenara çekildiği sırada ne yapacağımı bilemiyorum. O zamanlarda çocuklar ile ilgileniyorsam, işlerimi yapıyorsam eşim onunla ilgilenmediğimi söylüyor. Ben sinirliyim oysa sen gülüp eğleniyorsun diyor. Eşim kendi gergin olduğu sırada benimde aynı duygusunu yaşadığımı hissettiğinde kendisini iyi hissediyor. Eşim bir duygu yaşadığında o duyguyu yaşamıyorsam beni önemsemiyorsun diyor. Bunun doğrusu ne acaba? Ben onarım sürecimden önce eğer eşim bir kenara çekilmiş ise bende gidip yatıyordum, bu halim eşime iyi geliyordu ama ben eşim mutsuzken çocuklar ile oynamaya devam ettiğimizde ,eşim sinirlenip ne yapmaya çalışıyorsunuz diyordu. Birgün bu durumu konuştuğumuzda eşim benimle aynı duyguyu yaşamadığında beni umursamadığını düşünüyorum. Bende eşime peki bende mutsuz olduğumda benim mutsuzluğum mu huzur veriyor sana dediğimde, aslında bunu hiç düşünmemiştim, sanki aynı duyguyu yaşadığımızı hissettiğimizde gerilimim azalıyor dedi.
Bu doğru bir bakış açısı mıdır? Adem Güneş’in bu deneyime bakışı: 06.35
Bu beklenti bir patolojidir. Birey kendini kötü hissettiği sırada kendisini sevenlerin kötü hissetmesini gözlem altına alıyorsa, kendi değerini kendisini mutuz hissettiği kadar karşı taraftakininde mutsuz hissetmesine üzerinde değer arıyorsa bu duygu sorunlu bir duygudur.
08.13: Her duygunun insan bedeninde bir görünürlülüğü vardır.
09.07: Çocuk kendi duygusunu, annesinin simasında görmeye başladığı an kendisini değerli hissediyor.
10.43: Yetişkinlik döneminde aynı duyguyu karşı tarafa yaşatmaya çalışmak bireye yapılabilecek en büyük eziyettir.
11.42: Yetişkinlik döneminde birey kendini iyi hissetmediğinde eşine dönerek ‘’Sevgili eşim şuan kendimi iyi hissetmiyorum, biraz daralıyorum, lütfen sen kendini iyi hisseder misin?’’ ‘’Ben kendimi toparlayana kadar sen kendini düşürmesen olur mu? demesi gerekir.
12.33: Çocukluk döneminde güven duygusunu annesinden alamayan bireyler ,etrafındaki kişilerin kendisi ile aynı duyguyu yaşayarak güvende hisseder.
15.11: Birey, elleri ayakları tutmaya, yürümeye başladığında ve kendi zihnini kullanmaya başladığında kendi kötü duygularının öteki tarafından da aynı şekilde kullanılıyor olmasına karşı çıkması lazım. Şuan kendimi kötü hissediyorum sen kendini toparlar mısın canım diyebilmeli.
15.44: Çocukluk döneminde anne ile eş duyumu deneyimlemekte zorlanmış bireyler şimdi kendilerini güvende hissetmek için kendi duygusunun aynısını ötekinde de görmeyi sağlar.
16.03: Bu durum kötü kimyanın aile içerisinde insanların bir arada olmasını sağlayabilir ve aynı duyguyu yaşattığı için güvende hissettirebilir. Ancak topluca çöküşü bir araya getirir. Hayır. Bireyin ve karşı tarafın ihtiyacı olan şey iyi hissettirmektir.
17.32: Evliliğin en temel prensiplerinden biri, eşlerin birbirlerine kendilerini iyi hissetmelerine yardımcı olmaktır.
17.56 - 23.47 dakikaları arasında: Evlilikte çıkan tartışmaların hangi yollar ile çözümlendiği önemlidir… (ortamı düzeltme çabaları, duyguları yönetme, iyi hissetmeye yardımcı olmak..)
24.05 - 26.21 dakikaları arasında: Eş duyum ne demek?
SORULAR VE CEVAPLAR
35.53 - 48.30: 4 buçuk yaşında bir oğlum var. Yaklaşık 2 aydır istediği olmadığında öfkeleniyor, bağırıyor, vurma eğilimine geçiyor. Sakin karşılasamda kızsamda yapmaya devam ediyor. Bu davranışı yapmak istiyor gibi adeta. Babasıyla oyun oynarken bir mızıkçılık yapıyor ve aynı davranışları sergiliyor. Mesela birgün 30’a kadar sayıları saydı ve onu tebrik etmek istedim. Ben 30’u sevmiyorum, istemiyorum diyerek öfkelendi. Daha sonra suçluluk hissedip beni affetin mi diyor. Hemen hemen her gün bunu yaşıyoruz. 2 haftadır yeniden bağlanmayı yapmaya başladım. Öfkesi azalmaya başladı fakat vurmaya devam ediyor. Özellikle vurma davranışı ile ilgili ne önerirsiniz?
50.05: 7 ve 4 yaşında iki tane oğlum var. Yeniden bağlanma sürecindeyim yaklaşık 1 aydır birlikte yatıyoruz. Göz ve ten temasımızı kurduk. Oyun konusunda çocuklarım çok doyumsuz. Yemek yapma, namaz kılma, tuvalete gitme. Sabah uyandığımızdan akşam yatana kadar oyun oynamak istiyorlar. Yeniden bağlanma sürecinde oyun oynamalara sınırlandırma getirebilir miyim? Hiç olmadık şeyler istediklerinde hayır demek süreci etkiler mi?
58.05: Yeniden bağlanma süreci ile çocuklarıma verdiğim zararı onarabilir miyim? Yeterli olur mu?
Pedagoji Okulu - Zihnin Sürekli Meşgul Olması Neden Kaynaklanır? Bölüm 1
VİDEO İÇERİĞİ:
ZİHNİN SÜREKLİ MEŞGUL OMASI NEDEN KAYNAKLANIR?
01.15: Geçmişte neler yaşadığını bilmeyen, yetişkinlik dönemdeki duygu durumunu düzenleyemez.
02.12: Bilinçaltı dediğimiz şey nedir?
04.26 - 06.14: Birey duygusal gelişmişlik içerisinde mi yetişkinliğe evrildi…? Duygusal gelişmişlik ne demek?
07.36: Zihnimin içerisinde karıncalar yürüyor, sürekli düşünceler üretiyorum, iç seslerim susmuyor…Tüm bunlar kişiliğimin özelliği mi? Yoksa zarara uğramış olmanın sonucu mu?
12.08: Zihinsel dağınıklık nedir?
17.03: İç konuşmaların nedenleri nedir?
20.58: Annem ve babam gibi olmayacağım dedim onlar gibi oldum neden?
24.07: Çocukluk yıllarında ne oluyor da bireyin zihni bir türlü susmuyor?
28.23: Etken bireyin davranışları nelerdir?
29.00: Birey etken değilse nasıl davranışlar gözlemlenir?
31.43: Zihnimi birtakım şeyler ile meşgul etmek çözüm müdür? (Duygularını onarmadıkça zihinsel dağınıklıktan kurtulamaz)
32.33: Çocuklarda nörolojik bir bozukluk olmadıktan sonra dikkat eksikliği vb. durumlar çoğunlukla duygusal yoğunluktan kaynaklanıyor.
Öfke Doğuştan mıdır?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÖFKE DOĞUŞTAN DEĞİLDİR
16.57: Duygusal gelişmemişlik neye neden oluyor?
17.34: Duygusal gelişmişlik nasıl oluşuyor? Çocuk doğduğu andan itibaren sevilmeye yakın bir hali vardır.
19.57: Çocuk kendi duygularını ebeveynlerindeki yansımasını görmeye başladıkça, etkileşim gerçekleştikçe çocukta duygusal gelişim başlar.
26.30: Değerlilik duygusu karşılıklı etkileşim ile oluşan bir duygudur. Çok meşgul bir anne babanın değerlilik hisselerine sahip bir çocuğu olmaz.
28.44: Çocuğa değerlilik hissi nasıl kazandırılır?
32.37: Pedagoji Okuluna gelen sorulardan biri: Eşim benim gözlerime hiç bakmıyor?
34.16: Duygusal gelişmemişliğin en belirgin özelliği nedir?
37.00: İncinmeler duyguların gelişmemesine neden oluyor. Çocukluk dönemindeki hassasiyetler yetişkinlik döneminde duyguların yönetilmesini zorlaştırıyor.
40.49: Kaygı ne demek?
43.48: Öfke ne yapar? Öfke gerilim oluşturur. Öfke duygunun yönetilemiyor olmasından kaynaklanır.
46.03: Öfkemi, kaygımı yönetemiyorum, bu üzerime yapıştı hep böyle mi kalacak?
Kitap Önerileri: Yetenekli Çocuğun Dramı- Alice Miller, Cezasız Eğitim, Bırak ve Rahatla
SORULAR VE CEVAPLAR
1.13.11: Görme engelliyim, yıllardır sesli kitaplar ile kitaplarınızı dinliyorum. 3 çocuğum var. Orta çocuğum 5 yaşında erkek, 4 aylıkken anne sütü emmedi, 1 yaşına kadar yanımda yatırdım sonra ablasının yanında yatırdım. Bir yıl ücretsiz izin aldım annem baktı. Şuan okul döneminde, okula gitmek istemiyor, bir bağlılık hali var. Onunla küçükken ilgileneceğim dönemde ablası 1. sınıfa başladı, babasıda yardımcı olmadı. İki çocuğum varken ikisi ile ilgilenmeye çalıştım. Görme engelli olduğum için zaman zaman yetersiz kaldım. Şuan öğretmeni ile güvensizlik yaşıyor, online derse girmek istemiyor, öğretmenin bir eleştirisine maruz kaldı. Bağlanma probleminden dolayı mı bunu yaşıyor, bilemiyorum. Eylülde 1. sınıfa başlıcak. Bu sorunu nasıl çözeceğimi bilemedim. Görme engelli aileler için bir kitap yazmayı düşünüyor musunuz?
1.23.17: Elif Hanımın kendi onarım süreci ile ilgili deneyimleri: Pandemi sürecinde Pedagoji Okulundaki videodaları izlemeye başladım. Daha sonra covid oldum onarmak, insan söylediğiniz şeyler kafamda dönmeye başladı. Covid vücudunuzun her noktasını ağrıtıyor. Allah bu rahatsızlığı insan kendini ve duygularını onarsın diye vermiş. 14 günlük süreçte rüyalarımda ve kendi içimde hayatımdaki insanlar ile ilgili zorlanmalar yaşadım ve onlarla konuşmaya başladım. Kendimi fark etmeye başladım. Bir yerden başlamak istedim. İki tane çocuğum var kendi içimdeki kaygı ve korkuyu onlara verdiğimi fark ediyorum ve üzülüyorum. Kendimi onarmadan çocuklarıma verimli olamayacağımı anladım. Arkadaşlarımla birlikte birbirimize destek olmaya başladık. Hangi alanlarda öfkelendiğimi fark etmeye çalıştım. Yemek esnasında çocuklarımın gülmelerinin beni neden rahatsız ettiğini buldum. Çocukken anne ve babam kavga ederken yemeklerini ben götürüyordum, götürürken yaşadığım kaygı ve korkuyu fark ettim. Sonra yalnız bir odaya geçip, annem ve babamın yerine geçip Elif ile konuşuyordum. Bunu yaptığımda çok fazla ağladım ve rahatladım. Kötü insan yoktur, kötü davranış yoktur sözünüz, umut veren bir cümle.
1.38.24: Elif Hanımın SORUSU: Ben arkadaşlarım, hocalarım ve çocuklarımın öğretmenleri ile iletişime geçtim ve onlara yeniden bağlanmayı anlattığınız videoların numaralarını attım. Dinleyen insanlardan bazıları çocuklarını yaraladıklarını fark etti ve nasıl onarabileceklerini soruyorlar. Bazıları ergenlik döneminde yeniden bağlamaya nasıl başlayabileceğini soruyor. Bizler yetişkin olarak devrildik ya nasıl onaracağız? Teknoloji bağımlılığı olan çocuklarımız için neler yapabiliriz bunlar ile ilgili soru- cevapların, önerilerin verildiği programlar düzenleyebilir misiniz? Çocuklarımıza verdiğimiz kaygı ve korku duygularını nasıl alabiliriz?
Pedagoji Okulu- Çocukluk Dönemi Geldi-Geçti Her şey Geride Mi Kaldı?
VİDEO İÇERİĞİ:
ÇOCUKLUK DÖNEMİ NEDEN ÖNEMLİ?
02.50: Çocuk insanı iyi eder, çocukluğu hatırlattığı için iyi eder. Çocuk, kendi çocukluk yıllarımızı hatırlattığı için iyi eder.
03.38: Herkes kendi çocukluk yıllarını hatırlayamaz.
05.03: Kendi çocukluğumuza gidipte hatırlayamadığımız anılar sırasında duygulanım yaşamadığımız zamanlardır. Bir anının hatırlanabilmesi için temel şart o anıyı yaşarken duyguyu da beraberinde yaşıyor olması gerekir.
07.06: Pozitif, hoşnutluk duyguları anı bırakır. Hoşnutsuzluk duyguları flaş flaş iz bırakır.
09.33: Çocukluk dönemi, psikolojik sağlamlık için ihtiyaç olan ruhsal bütünlük açısından oldukça önemlidir.
11.11: Çocuğunuzun yaşadığı duygular, kişilik gelişimi için oldukça önemli
14.35: Doğuştan kaygılı biri olabilir miyiz?
15.01: Çocukluk döneminde bir kişi incirse hassasiyet kazanır.
15.22: Ceza ve şiddetin ayrımı yapılabilir mi?
17.20: Şiddet uygulayan kişiye uyum sağlandığında kişilik bozulur.
21.31: İncinmişlikler ve duygusal ihtiyaçların karşılanmaması hassasiyeti oluşturuyor.
23.15 - 27.13: Çocukluk döneminde baba çocuk ilişkisinin önemi
28.12: Duygusal ihtiyaçları giderilmemiş bir çocuğun duygularını yönetmesi zordur.
28.43 - 33.59: Duygularımı yönetemiyorum ve yaşamımın devamını ruhsal bütünlüğümü koruyamadan mı yaşayacağım?
34:30: İnsan derinleştikçe ve duyguları, incinmişlikleri ile karşılaştıkça, affetmeler yapmaya başladıkça ruhsal özgürlüğünü fark edebiliyor.
47.43 - 1.17.44 dakikaları arasında konuklarımızdan Fatma Hanımın kendi onarım sürecine dair paylaştığı deneyimler: Geçen sene 9 Martta onarıma başladım, onarıma girmeden yaşayamıyordum. Onarımsız bir günüme dahi dönmek istemiyorum, 10 ay oldu mükemmel hissediyorum. Aktif öfke ile çocuklarımı korku ile yönetebilir haldeydim. Bir akşam çocuklarıma yatmaları için bağırdığımda benden ürktüler. Çocuklarımın hissettikleri babamın bana bıraktığı ürküntü duygusuna benziyordu. Hayatımın birçok alanında korkularım olmaya başlamıştı. Deprem, uçak korkusu gibi. Korkularım arttıkça öfkemde artıyordu. Maddi durumum, mesleğim herşey var ama ben huzursuzdum. Youtube videolarınıza denk geldim ve onarıma kara verdim. Korona süreci yeni başlamıştı, yüz yüze terapiye gidemedim, Bırak ve Rahatla kitabını aldım ve uygulamaya başladım. Yaptıkça hayatı görmeye başladım, yalıtımdan çıkmak istemedim. Çocukluğumu mutlu zannediyordum geriye döndüğümde farkettim. Şuan bunları mutlulukla anlatabiliyorum. Çocukluk dönemindeki yetersizlik, değersizlik duyguları herkesin hayatında olduğunu düşünüyorum. Değersizlik ve suçluluk duygusu insanı bitiriyor gerçekten. Günde üç kere egzersizleri yapmaya başladım. Öfkemi kontrol ettikçe seanslar ikiye ve bire düştü. Öfke duygum yavaş yavaş beni terk etmeye başladı. O canavarın nereye gitti? O kimdi demeye başladım. Eşim bende değişimi hissedip o da yaptı. Yalıtımdan çıktıktan Pedagoji Okulundaki tüm videolarınızı izledim ve kendimi güçlendirdim, içimi büyüttüm. Onarımdan sonra doğal güzellikleri görmeye başladım. Beynim boşaldıkça namazlarımı huşü içerisinde kılıyorum.
1.02.45: Çocukluk dönemini onarmamış , kendini onarmamış bir kişi yer yüzünde cehennemi yaşıyor. Tüm bunların bahanelerini çok rahatlık ile buluyor.
1.05.24: Adem Güneş’in Fatma Hanıma sorusu: İnsan Kendini Onarabiliyor mu?
1.07.23: Birey, bir süre kendini dinlemeden kendini onaramaz. Bırak ve Rahatla kitabında, 4 hafta kadar yalıtım süreci tavsiye ediliyor. Birey, 3 veya 4. günden itibaren kendi içine dönmeye başlıyor. İçeriye dönmeye başlayınca organizma ile tanışmaya başlıyor insan, kendi içinde kendinden bağımsız bir yapıyla karşılaşıyor.
1.10.29 Çocukluk döneminde annenin ‘’sen bir işi beceremedin gitti’’ sözü kişi anne olduğunda çocukları ile çatıştığı sırada kendime yankılandırdığım ‘’sen zaten bir çocuğu bile eğitemedin , sen böylesin zaten…’’ iç sesine dönüştüğümüzden haberi yok.
1.14.49: Kitapta bahsedilen uygulamaları yapan kişilerden mailler alıyorum. Hocam, duygusal farkındalık nasıl bir şeymiş? Onarım bittikten sonra kazandığım duygusal farkındalık ile birlikte hayatı, doğal güzellikleri gördüm.
1.18.40: Aslında onarımdan sonra yer yüzü değişmiyor , aynı yeryüzü aynı. Ne değişti? İçimdeki o ruhsal rahatlığı özgürlüğü elde etmeye başladıkça, insan yer yüzüne temas etmeye başlıyor.
1.20.20: Affetmek oldukça önemli, Affetmek üzere bir kitap çalışması yapıyoruz. Birey, affetmeleri tamamlamadıysa ruhsal özgürlüğünü elde edemez.
1.22.45 Peki kendini affediyor musun?
SORULAR VE CEVAPLAR
1.27.27: Misafirliğe gittiğimiz ailenin 2 yaşındaki kızı misafir istemiyor, benim oğlumla (2 yaşında) bir araya geldiklerinde bağırıyor, oğlum tepki vermiyor, ne yapmalıyım?
1.29.10: Çocuklarda onarım nasıl sağlanır? Şu ana kadar bıraktığımız izlerin silinmesi mümkün müdür?
1.30.42: Merhaba hocam, ben kendimi onarma arefesinde olan bir anne olarak şunu sormak istiyorum, 12 ve 13 yaşındaki ergen kızlarım ile tekrar nasıl bağlanırım? Onlarda oluşan hasarları nasıl onarabilirim?
1.32.43: Hocam, oğlumuz 27 aylık çok fazla ısırıyor ve saç çekiyor bununla ilgili ne yapabiliriz?
1.34.16: Oğlum 4 yaşında 2 ay kreşe gitti, sınıf arkadaşları geçen sene okula gittikleri için makas kullanma, boyama yapma konusunda iyilerdi, oğlum sürekli yapamıyor ve ağlıyordu. Öğretmeni 45 dakika dergi çalışması yapıyordu, gitmek istemedi, normal mi?
1.36.09: Hocam, 21 aylık oğlumuz var. 1-2 aydır olmadık zamanda olmadık şeyler istediği zaman biz bunu incitmeden nasıl izah edebiliriz. Yapmadığımız zaman inatlaşıyor ve ağlıyor.
Pedagoji Okulu- Soru Cevap
VİDEO İÇERİĞİ:
SORULAR VE CEVAPLAR
03.05: Büyük oğlum 5 yaşında akşam karanlık olduğunda yan odaya ve tek başına tuvalete gidemiyor, gündüz böyle bir sorun yaşamıyoruz. Bu problemin üstesinden nasıl gelebiliriz?
10.32: 4.5 yaşındaki kızımın kendi odasında 6 ay yattıktan sonra korkmaya başladı, bireyselleşmesi için neler yapabiliriz?
14.10: Gece korkularının kökeninde güvenli bağlanmanın yattığını söyleyebilir miyiz?
20.49 - 25.41: Kıskançlık duygusu nasıl yönetilemez hala geliyor? (Kıskançlık ve Değersizlik duygusunun ilişkisi)
26.05: Merhaba hocam, çocuklar 5,7 ve 11 yaşlarındalar. Sizin videolarınızı izlemelerinde herhangi bir mahsuru var mı?
27.17: Oğlum anaokuluna başladığı zaman okula gitmek istemedi, nedeni ne olabilir?
28.33 - 35.18: Çocuğum okulda öğretmeni ile bir sorun yaşıyor hatta öğretmeni seni sopalarım gibi bir ifade kullanmış ne yapmalıyım? Çocuğumun yanında nasıl olmalıyım
35.28: Çocuğumda tırnak yeme , aşırı derece kemirmek aynı zamanda başka tikler de oluştu ne yapmalıyız?
38.35 - 41.29: Çocuğun kişiliğinin bozulma nedenleri: Çocuğun doğuştan getirdiği mizaç , nesne ve eşya ile olan ilişkisi, çevresel faktörler, kaçıncı çocuk olduğu, sosyal ilişkiler kişiliğinin gelişmesinde rol oynamaktadır. En önemli faktörler anne, baba, öğretmen ile olan ilişkidir. Çocuğun kişiliği bunlar ile geliştiği gibi bu üç kişi ile bozulur. Çocuğun kişiliğini, zarara uğradığı kişi ile yakın olma çabası bozar.
42.33: 15 aylık bir oğlumuz var. Eşyaları, yiyecekler keşfetmesi için engellemiyor, serbest bırakıyoruz. Yaklaşık 2-3 aydır, sofrada her yiyeceği yere atmak istiyor. Şuana kadar her keşfetmek için yapmış olduğu davranışı son buldu. Bu davranışı ne zaman son bulur merak ediyoruz?
46.32 - 51.54: Yemek yemedeki motivasyon, blw yöntemi, el-kol koordinasyonu , yemek yemeği başarmadaki haz, yemek yeme ortamının hazırlanması ile ilgili bilgiler
52.01: Yemeyi ,tabağı önünden aldığımızda çocuğun ağlama durumunda aynı iktidar mücadelesi gibi kayıtsız mı kalmalıyız yoksa teselli mi etmeliyiz?
55.03: Çocuğum 3,5 yaşında daha önceden odasını ayırmıştım, sonradan farkettim ki güvenli bağlanma için 2 yaş çok önemliymiş ne tavsiye edersiniz?
1.01.40: Ben okul öncesi öğretmeniyim, 1.sınıfa giden oğlum var, yüz yüze eğitimde öğrenciler ile iletişim kurabiliyorduk, online eğitimde sorun yaşıyoruz. Kendi öğrencilerim onlineda platformda öğrettiğim şeyleri cevaplayamıyolar gibi hissediyorum. Oğlum ise arkadaşlarından geri kalıyor, bazen öfkeleniyorum ve ona yansıtıyorum. Ne yapmayalım?
1.13.40: Duyarlılığa yanaşmayan bir öğretmenin çocuğa verdiği zarar nasıl telafi edilmeli? Ebeveyn çocuğunu nasıl desteklemeli?
1.17.44: Hocam, yataktan ayırma konusunda daha fazla ayrıntı verir misiniz? Oğlum 33 aylık aynı odada farklı yataklara yatmak için teşvik ediyoruz fakat direniyor, yanında beni istiyor tavrımız nasıl olmalı? 2 yaşına kadar güvenli bağlanma sürecine dikkat ederek hareket ettik.
1.20.57: Kızım 5 yaşında tırnağını ya ağzıyla ya da elleriyle koparıyor. Daha önce kızdığım için ben baktığımda gizliyor, artık karışmıyorum. Tuvaletini tutuyor,sorduğumda yok diyor. Bazen bana ters davranıyor bazen de dinliyor. 1 buçuk yaşında bir oğlum daha var. Oğlum kızmın her eline aldığı oyuncağı istiyor, 5 yaşındaki kızım da hemen ağlıyor.
Pedagoji Okulu- Duygusal Farkındalık Nedir?
VİDEO İÇERİĞİ
DUYGUSAL FARKINDALIK NEDİR?
04.29: Pandeminin Pedagojik Farkındalığı / Pandeminin Aile ve Çocuk Üzerine Etkileri
10.37: Duygusal Farkındalık neden önemlidir?
14.56: Duygusal Farkındalık sahibi kişide görülen kuşatıcılık nedir? Olay Örneği
23.27: Duygusal Farkındalığın Yaşam İçindeki Yeri
27.24: Evlilikte Duygusal Farkındalık
Pedagoji Okulu- Kişilik Değişir mi?
VİDEO İÇERİĞİ
KİŞİLİK DEĞİŞİR Mİ?
00.25: Kişilik Değişir mi? Olay Örneği
02.09: Bireyin kendisi mi duyguları mı değişiyor?
04.34: Anlamlandırma değişikliği nedir? Kişinin Hayatı Anlamlandırması
09.00: Kişinin Hayatı Anlamlandırmasına Dair Olay Örneği
20.38: Bireyin anlamlandırmalarının değişmesi ne demektir?
21.17: Bireyin düşüncesi ve anlamlandırması nasıl değişir?
23.02: Eşler arasındaki çatışmalarda eşlerin değişimi nasıl olmalıdır?
25.27: Bireyin Değişim Aşamaları / Bilişsel Farkındalık ve Duygu Değişimi
28.28: Duygunun değişim aşamaları nelerdir? Duygu Onarımı ve Duygusal Farkındalık
Pedagoji Okulu- İç Sesler Nedir, İç Seslerle Nasıl Mücadele Edilir?
VİDEONUN İÇERİĞİ
İÇ SESLER NEDİR? İÇ SESLERLE NASIL MÜCADELE EDİLİR?
00.46: Çocukluk döneminde Güvenli Bağlanmanın olması yetişkinlik yıllarında Psikolojik Sağlamlığı beraberinde getirir.
04.00: Bağımlılık ve edilgenlik İlişkisi/ Ebeveynin Duygularını Çocuğuna Boca Etmesi/ Abartılı Duygular ve Duygusal Ketlenme
14.33: Kişiliğin zarara uğramasında rol oynayan faktör bireyin bağımlılığı değildir. Bireyin duygularının bir başka birine aktarılmış olmasıdır.
15.56: Hastalık halinin yoğun negatif duygu altında kalmış çocuğun yetişkinlikteki görünürlüğü nasıldır?
19.59: Mağduriyet duygusu çocuğa aktarılırsa ne olur? Kendiliğe zararları nelerdir?
23.57: İç seslerin kendilik haline zararları nelerdir? İç Sesler / İç Konuşmalar
29.20: İç Sesler Karşısında Dirençler / Bilinçaltı ve Organizma
33.03: Çocuklukta duygusal doyuma ulaşmamış bir kişi yetişkinlikte ne ile karşılaşır?
37.37: Çocukluk yıllarından edinilen tesirler yetişkinlikte neyi oluşturur?
41.11: Bireyin kendisini affetmesi ne demektir? Bireyin kendini affetmesi sürecinde neye ihtiyacı vardır?
47.06: Bireyin Kendisini Affetmesi / Olay Örneği
Pedagoji Okulu- Psikolojik Sağlamlık
VİDEONUN İÇERİĞİ
PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK
00.29: Psikolojik Sağlamlık ve Ruhsal Bütünlük
07.05: Birey, çocukluk yıllarını kaç yaşından itibaren hatırlar? Birey duygularını nasıl kaybeder? Birey neden çocukluk yıllarını hatırlamaz?
22.52: Bağımlılık Duygusu Nedir? Edilgenliğin bağımlıkla ilgisi nedir? Bu duyguların çocukluk yıllarını hatırlamamakla ilgisi var mıdır?
31.33: Psikolojik sağlamlığı yeniden oluşturabilmenin en temel faktörleri nelerdir?
Pedagoji Okulu- Psikolojik Sağlamlık
VİDEONUN İÇERİĞİ
PSİKOLOJİK SAĞLAMLIK
00.40: Psikolojik Sağlamlık Nedir?
00.56: Güvenli Bağlanma Problemli Yaşayan Çocukların Yetişkinlikteki Görünürlüğü
03.45: Psikolojik Sağlamlık Ölçütleri Nelerdir?
07.51: Evlilik İlişkilerinde Psikolojik Sağlamlık / Uyum
12.48: Psikolojik Sağlam ve Psikolojik Zayıf Bireyler
17.12: Evlilik içerisinde psikolojik sağlamlık geçerli midir? Sağlıklı evlilik için eşlerde olması gereken özellikler nelerdir?
23.35: Kişinin kendisini kabul etmesi nedir? Neden önemlidir?
Pedagoji Okulu- Çocuklarda Reddedici Davranışlar ve Güvenli Bağlanma
VİDEONUN İÇERİĞİ
ÇOCUKLARDA REDDEDİCİ DAVRANIŞLAR VE GÜVENLİ BAĞLANMA
01.13: Pedagoji Nedir? Çocukluğun ilk yılları neden önemlidir? Çocuğa Tesir Edebilmek
15.36: Bağlanma Problemleri Yaşayan Çocuklarda Reddedici Davranışlar, Tepkisel Davranışlar, Kaygılı Davranışlar
19.53: Kaygı Nedir? Obsesyon Nedir? Obsesyona neden olan sebepler nelerdir? Kaygının Obsesyonla ilişkisi nasıldır?
33.09: Pedagojide ölçüm ne zaman yapılır?
36.10: Çocuğun İki Temel Duygusu: Mahcubiyet ve Utanma
47.26: Edilgenlik Nedir? Bozuk Ben Algısı Nedir?
48.16: Bağlanma Problemleri Yaşayan Çocuklarda Öfkeli Davranışlar
Pedagoji Okulu- Çocuklarda Tepkisel Davranışlar ve Güvenli Bağlanma
VİDEONUN İÇERİĞİ
ÇOCUKLARDA TEPKİSEL DAVRANIŞLAR VE GÜVENLİ BAĞLANMA
00.55: Konuşmayı Becerememe Hali Nedir?
05.41: Tepkisel Olmak Nedir? Tepkisel Davranış Nedir?
17.06: Bağlanma Nedir? Ruhsal Temas Nedir?
17.41: Çocuğa tesir edememek nedir?
20.47: Yeniden bağlanma nasıl olur? Bağlanma Problemi nedir?
25.17: Ceza ile çocuk eğitimi var mıdır? Çocuk şiddet ile terbiye edilir mi? Duygusal Şiddet Nedir?
32.55: Çocuk ödevini yapmazsa bir öğretmen hangi tepkiyi vermelidir?
32.27: Çocuğun suçluluk hissetmesi nedir? Suçluluk hissine karşı nasıl tepki verilmelidir? Suçlanarak büyüyen çocuk nasıl bir yetişkin olur? Öz şefkat nedir? İnsan kendisini nasıl affeder?
43.10: Ebeveyn çocuğuyla yeniden bağlanacaksa neler yapmalıdır?
44.16: Bağlanma problemi yaşayan çocuklarda görülen Tepkisel Davranışlar nelerdir? Dinlemeyi reddetme nedir? Empati kurmayı reddetme nedir? Önyargılı Davranışlar nelerdir?
48.11: Çocuğun ebeveyne tepkiselliği nedir? Teselli edilmeye karşı tepkisellik nedir?
Pedagoji Okulu- Güvenli Bağlanma Problemi Olan Çocuk Reddedicidir
VİDEO İÇERİĞİ
GÜVENLİ BAĞLANMA PROBLEMİ OLAN ÇOCUK REDDEDİCİDİR
01.38: Soru Hocam merhabalar. 4,5 yaşında bir oğlumuz var. Tek çocuğumuz. Çok hırçın. Sürekli olumsuz davranışları var. Sürekli küsüyor. Sonradan kızdığı bir şey olursa annesine ve bana “git” diye bağırıyor. Eşim, işe benden daha erken gidiyor. Babaannesi bakıyor çocuğumuza. Ben gelene kadar eşim çileden çıkıyor. “Şu çocuğa bir şey söyle! Beni yordu, bıktım artık vs.” diye söylüyor. Evde sürekli çocuk yüzünden tartışıyoruz. Bazen eşimin vurduğu da oluyor. Evde çocuk yüzünden tartışan anne babalar ne yapmalıdır? Ne yapmalıyız?
14.10: Bağlanma Problemi olan çocuklarda görülen reddedici davranışlar nelerdir? Tensel Teması reddetmek nedir? Göz Temasını reddetmek nedir? Sese karşı reddedicilik nedir? Çocuklukta edindiğimiz davranışlar unutulur mu?
33.16: Merhaba. Güvenli bağlanma oluşmuş çocukta zaman zaman kırılmalar olabilir mi? Bu bağ bozulabilir mi? Örneğin; güvenli bağlanma şartlarını sağlayan bir çocuk dengeler bozulduğunda tepkiselleşmeye başlarsa ama kök problem bulunup çözülünce bu durum devam etmezse, bu durum bağlanmanın zaten olmadığını mı yoksa sadece küçük bir zarara uğradığını mı gösterir?
37.47: Adem hocam uyku eğitimi nasıl verilmelidir? Uyku eğitimi verilirken bebeğin ağlaması güvenli bağlanmayı etkiler mi? Yoksa bu, uyku danışmanlarının dediği gibi yeni bir alışkanlığa karşı verilen bir refleks mi?
42.17: Merhaba Adem bey. Ben, çocukluğu mükemmel olmasa da iyi bir anne olmaya çalışan elimden geldiğince sizler de dahil pedagoji kitapları okuyan, insanların yapay hayatlarının arasında gerçek olanı ayırmaya çalışan, dini yanlış öğretimlerden ziyade kuranı yazılı anlatmaya çalışan 2 yaşında bir erkek çocuk annesiyim. Geçmişimde de bilinçaltı ve psikoloji kitapları okumuş olmam bana şunu öğretti. İnsan ne yaşarsa onu yaşatmaktan kaçamıyor. Ta ki bunun farkına varıp engel olma çabasına varana dek. İster insani ister dini ister de ahlaki her ne hususta olursa olsun, bunca kötülük yapan insanlar aslında masum insanlar diyebilir miyiz? Tüm kötü olduğunu düşündüğümüz insanlar tedavi edilebilir mi? Bunun bir yolu var mıdır?
Pedagoji Okulu- Güvenli Bağlanma -3
VİDEONUN İÇERİĞİ
GÜVENLİ BAĞLANMA-3
01.28: Duygu Yönetimi Nedir? Ebeveyn, çocuğunun duygularını yönetmesine nasıl yardımcı olmalıdır? Ebeveyn, çocuğun bahsetmiş olduğu duyguları nasıl anlamlandırır? Çocuğun duygusunu nasıl tanır?
05.31: Ebeveynlik nedir? Çocuğun duygularını yönetememesi hali nedir?
07.51: Çocuk duygularını neden yönetemez? 2 durum duygularını nasıl yöneteceğini henüz bilmiyordur. Kaygı duygusu nedir? Kaygı duygusunu yönettiren duygu nedir?
13.21: Modern Eğitimler nedir? Birey Merkezli Eğitimler Nedir?
15.59: Çocuğun ihtiyaçlarına nasıl karşılık vermelidir? Çocuğun yetişkini eğitmesi nedir?
20.22: Çocuğun tattığı duygular nelerdir? Bağlanma Duygusu Nedir? Sevme Duygusu hangi duyguyla yönetilir?
26.46: Çocuk duygularını yönetmesini bilmiyorsa ne olur? Bu problemin kökeninde ne vardır?
29.24: Çocuğun davranışlarını oluşturabilmek için neye ihtiyaç vardır?
31.45: Bağlanma Problemi olan çocuklarda hangi davranışlar görülür?
32.37: Pedagojide geç kalmışlık kavramı yoktur. Problemin kökenini bulmak şartı ile her dönem yeniden bağlanma mümkündür.
34.56: Soru: Kuran bütün Müslümanlara peygambere tabii olun diyor. Hem tabii olmak hem de kendi gibi olmak mümkün müdür? Hiç kimseyi örnek almadan kendi gibi olmak mümkün müdür?
40.47: Soru: 6 yaşında kızım var. İlk 8 ay ben baktım. Sonra üç yaşa kadar bir hafta anane bir hafta babaanne baktı. Kızımla güvenli bağlanamadık. Bağlanma tam olarak gerçekleşti mi bilmiyorum? Tepkisel ve beni dinlemiyor. Ancak göz ve ten temasımız var. Bu arada babaannenin ilk torunu. Kızımı haliyle çok seviyor. Hatta bazen anne gibi davrandığı, hissettiğini ve hissettirdiğini görüyorum. Hitap edici bir sese sahip. Farkındalığı yüksek. Babaanne çok yakınımıza taşınmayı planlıyor. Biz zaten yarım yamalak bağlanmaya çalışıyoruz. Bu durum güvenli bağlanma çabamızı etkiler mi? Olumsuz etkilememek için ne yapmalı, nasıl davranmalıyım?
Pedagoji Okulu- Güvenli Bağlanma -2
0.57: Çocuk eğitiminin iki temel özü vardır. İlki Davranış Eğitimidir. Davranış eğitimi ne zaman başlar? Bebeklik döneminde davranış eğitimi olur mu?
10.20: Davranış Eğitiminin özünde ne vardır? Çocukla iletişim kurmanın ayrıntıları nelerdir?
15.54: Çocuğa tesir edebilmek nasıl olur? İletişim, çocuğa tesir etmek midir?
17.46: Çocukla konuşulan dil nasıl olmalıdır? Eylem dili nedir?
18.45: Duyguyu öğrenmek nedir?
22.42: Duyarlılık Zemini nedir ve nasıl oluşur?
24.20: Duygusuyla konuşabilen çocuk karşısında ne yapılır? Duygu Yönetimi nedir?
26.37: Çocuğun duygularını tanıması neyi beraberinde getirir?
28.41: Neden güvenli bağlanma?
31.46: Çocuk Eğitiminin Özüne Genel Bakış: Duygu Yönetimi / Davranış Eğitimi
32.37: Güvenli bağlanma nedir? Güvenli bağlanma oluşursa ne olur? Ruhsal temas kurulması nedir?
Pedagoji Okulu- Güvenli Bağlanma -1
VİDEO İÇERİĞİ:
GÜVENLİ BAĞLANMA:
Güvenli bağlanamama nedir? Bağlanamama ile yaşam içerisinde yaşanılan zorlukların ilişkisi?
06.20: Bağlanma dediğimiz şey nedir?
08.17: Bağlanmanın duygusal temas eksikliği ile ilişkisi?
09.00: Kişinin kendini günlük hayat içerisinde kendini huzursuz hissediyor olmasının nedeni ?
10.17: Kişi güvenli bağlanıp bağlanamadığını nasıl anlayabilir?
(Yetişkin çocukluk deneyimlerine dönüp bakabilmek, eş, çocuk ile duygusal teması kurabilmek, yetişkinin kendi bakım vereni ile bağlanma süreci)
13.42: Yetişkinin çocuğu ile oyun oynarken hissettiği duygular neyin habercisi?
15.04: Duygusal temas eksikliğini anlayabilmek
15.26: Bağlanma, duygusal temas edebilme halidir.
(Bireyin kendi duyguları ile temas edebilme halidir.)
17.04: Bağlanma ya da bağlanmama nasıl oluşuyor ? Duygusal temasın niteliği bireyin bebeklik döneminde başlıyor.
18.37: Erken çocukluk dönemi içerisinde çocuk ile bakım veren arasında güvenli bağlanma nasıl gerçekleşebilir?
21.34: 5. duyu organımız nedir?
(çocuğun dokunma, temas ihtiyacını anlamak ve giderilmesi)
24.05: Duygusal ihtiyaçların karşılanmasının önemi. Duygusal ihtiyaçlar ne ile giderilir?
26.49: Çocuğun fizyolojik ve duygusal ihtiyaçlarının vaktinde, yeterince ve koşsulsuz giderilmesi ,çocuğun kendini bırakma davranışına sebep olur.
27.30: Biyolojik ritim ne demek?
28.46: Biyolojik ritmi bozuk kişinin özellikleri nelerdir?
29.03: Biyolojik ritmi bozuk olan çocuğun davranışları nasıldır?
33.00: Bağlanma bireyin kendini bırakabilmesi , bıraktıkça ruhsal özgürlüğü hissedebilmesidir.
Pedagoji Okulu- Sağlıklı bir aile ortamında yetişmemiş birey, sağlıklı bir aile kurabilir mi?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
SAĞLIKLI BİR AİLE ORTAMINDA BÜYÜMEMİŞ BİREY, SAĞLIKLI BİR AİLE KURABİLİR Mİ?
00.50: Yukarıdaki sorunun Twitterda yapılan oylama sonuçları:
% 39 Evet
%30 kısır döngü Yaşar dururlar
%28 Hayır
03.12: Sağlıklı aile kriteri nedir?
09.00: Evlilik ayrı aile ayrı bir şeydir. Her evlilik aileye dönüşmeyebilir...
13.00 - 17.30: Özveri ve fedakarlık arasındaki fark nedir? Evliliklerde ne kadar ve ne zaman fedakarlık da bulunulabilir?
20.50 - 32.28: Sağlıklı evlilik için en temel 2 şart?
1. Bireyin duygusal farkındalık kazanması gereklidir.
2. Bireyin alışkanlıklarının fark etmesi şablonların ve şemaların davranış bozukluklarının terk edilmesi gereklidir.
35.45: Evlilikleri zarara uğratan şeyler, davranışların duyguları uyandırması ve bu duyguların bireyler tarafından yönetilemeyip huzursuzluk ve mutsuzluk hissedilmesi halidir.
Pedagoji Okulu- Affetmek Bağışlamak Değildir
VİDEONUN İÇERİĞİ:
AFFETMEK BAĞIŞLAMAK DEĞİLDİR:
00.29 - 06.41: Psikolojik sağlamlığımızı etkileyen iki önemli faktör: 1. Anlandırma Bozukluğu:
06.42 - 20.26: Psikolojik sağlamlığımızı etkileyen iki önemli faktör: 2. Duyguların Yönetilmesi için Affetmek:
20.32 - 27.30: Nasıl affederiz? : Pratik Egzersiz
27.31 - 28.30: Affetmedikçe...?
29.37 - 33.41: Affetmek bazıları için neden zordur?
33.42 - 37.57: Duyguların yönetilmesi için bağımlılıktan kurtulmak..
Pedagoji Okulu- Öfkemi Neden Yönetemiyorum?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÖFKEMİ NEDEN YÖNETEMİYORUM?
11.33 - 18.10: Duygusal gelişmemişliğin en belirgin yanı: Mimiksizlik
18.14 - 18.46: Duygusal gelişmemişliğin iki göstergesi nedir?
21.05 - 24.45: Pedagojide nefret söylemi ne demektir?
24.46 - 29.35: Duygusal yakın olmak ne demektir?
29.37 - 35.33: Çocuklukta gelişmemiş olan duygunun, yetişkinlikte görünür hale gelmesi...
Pedagoji Okulu- Stresi Azaltmak İçin 3 Kural; Yavaşla, Bırak, Ara Ver
VİDEONUN İÇERİĞİ:
STRESİ AZALTMAK İÇİN 3 KURAL; YAVAŞLA, BIRAK, ARA VER...
00.20 - 05.23: Çatışmasız ev ortamı hazırlanmasına yönelik birkaç pratik öneri?
Olumsuz hisler hassasiyet oluşturur ve bu hassasiyetler onarılmazsa yaşam boyu devam eder.
07.20 - 20.20: Kişilik uykudadır evlenince uyanır demiştiniz nasıl oluyor?
Kişinin kendini yönetememesi hislerini yönetememesidir. Olumsuz sesleri yönetememe hali kendiliğinden geçmez psikolojik bir problemdir.
Kişi duygularından kaçmadan bastırmadan kendini yönetebiliyor olması gerekir. Buna psikolojik sağlamlık denmektedir.
25.13: Sağlıklı ev ortamı nasıl olmalıdır?
Üç alanda yavaşlamak; konuşurken yürürken ve nefes alırken...
28.39: Yavaşlayabilmek için tensel temasta bulunmak, arada gözleri kapatmak ve ince ses dinlemek önemlidir.
33.20: Kişi yavaşlamadan kendisine onaramaz?
Pedagoji Okulu- Çocuk Eğitimi Anneye mi Aittir?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÇOCUK EĞİTİMİ ANNEYE Mİ AİTTİR?
01.05 - 04.05: Çocuk ilk 4 yaş döneminde tamamen serbest mi bırakılamaldır? Çocuk ile yetişkin arasındaki ilişkide babanın rolü nerede?
05.39 - 12.28: Anne kavramı, aslında bir bağlanma figürüdür. Çocuğun ruhsal olarak temas ettiği kişidir. Duygusal yakınlık kurabilecek herhangi bir kişi Babanın rolü anneye ruhsal ve fizyolojik olarak dinlendirmektir. 2 yaş döneminden sonra Çocuk başka bir kişi ile temas kurmazsa duygusal gelişmemişlik
18.05 - 23.55: Duygusal gelişmişlik nelere sebep olur?
24.24 - 28.25: Çocuğa hiç mi karışmayacağız? Çocuğun iki temas noktası? Çocuğun nesnelere temas etmesindeki önem?
31.14 - 35.00: Çocuğun nesnelerle ilişkisi esnasında ne zaman ve nasıl sınır konulabilir? Davranış eğitiminin zamanı? Davranış eğitiminde kararlılık ve tutarlılığın önemi?
Pedagoji Okulu- Çocuğun Ölüm İle İlgili Sorularına Nasıl Cevap Verilmelidir?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÇOCUKLARIN ÖLÜM İLE İLGİLİ SORULARINA NASIL CEVAP VERİLMELİDİR?
01.05 - 04.35: Çocukla kurulan iletişimin çocuğun hayatı anlamlandırmasına olan etkisi
04.37 - 09.38: 7 yaşındaki kızımın babasına koronavirüs nasıl oldu diye sorması ve babasının cevabı? Çocuklara olabildiğince somut cevaplar vermek ve müsebbibi değil sebebi odaklanarak sorularını cevaplandırmak gerek
17.40: İnançlarla ilgili bir konu hakkında konuşmaya katlanamıyorum? Kişide oluşturulan hassasiyetler ve yanlış bir iletişim dilinin kullanılması
20.17: Çocuklarıma doya doya sarılamıyorum. Birşeyi çok seversen Allah onu elimden alır korkusu var. Ne yapmalıyım?
Bireylerdeki anlamlandırmaların düzeltilmesinin önemi
22.39 - 26.05: Hocam eşimin ailesinden aldığı kaygılar ve zarara uğradığı yanlar var ve bu beni olumsuz etkiliyor?
Kendilik halinin bozulması ile kişiliğin bozulması
Pedagoji Okulu- Çocukluktaki "İncinmişlikler" Büyüyünce Geçer Mi?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDEKİ İNCİNMİŞLİKLER BÜYÜYÜNCE GEÇER Mİ?
01.52 - 03.32: Duygusal zarara uğramışlığın birey üzerinden analiz edilmesi. "Büyüyünce biraz akıllanır" sözü ve duygusal zararı uğramışlık ile ilgili bağlantısı
07.52: Duygusal zararı uğramışlık yetişkinlikte nasıl bir hal alıyor?
10.05 - 16.54: Çocuğun durulması sakinleşmesi sanılan şey aslında kendilik hislerinin kaybolması halidir. Kendilik hisleri kaybolan bireyler hassaslaşır ve kaygılarını yönetemez hale gelir.
16.54: Farkındalık tek başına bireyin kendini onarması için yeterli değildir. Zihin ancak zarara uğramamış duyguları yönetebilir.
20.48 - 24.00: Birey zarara uğrarken aynı zamanda zarara uğratan kişinin hislerini edinir. Zarara uğramış yanımız bağlanmalar sırasında ortaya çıkmaktadır.
Pedagoji Okulu- Onarım Sürecinde "Kendilik Hissini" Nasıl Tanıyabiliriz?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ONARIM SÜRECİNDE KENDİLİK HİSSİNİ NASIL TANIYABİLİRİZ?
01.55: Bir babanın mesajı: duygularımın büyük kısmının bana ait olmadığını hissediyorum içimde tuhaf bir boşluk hissi oluşuyor ne yapabilirim?
07.15: Refleks bir hareketle yaptığımız olumsuz davranışlar çocuklarda olumsuz his bırakır mı? Bu his özür dilersek geçer mi?
11.04: Olumsuz hisleri iki kişi uyandırır: eş ve çocuk
12.45: Olumsuz İslam unutulmuyorsa nasıl çözeceğiz?
15.44 - 20.40: Kendimi boşlukta hissediyorum diyen babanın yaşadığı boşluk hissi ile ilgili açıklama
Pedagoji Okulu - Korona Virüsü Çocuklara Nasıl Anlatılmalı?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
KORONAVİRÜS ÇOCUKLARA NASIL ANLATILMALI?
01.50 - 04.35: Çocuğun doğası gereği harekete olan ihtiyacı ve ev ortamında hareket ihtiyacının giderilmesi için öneriler..
06.35 - 08.35: Çocuğun ev ortamında günü belli dilimleri ayırmadan en sağlıklı şekilde nasıl geçirebiliriz?
10.13: Bir gün içinde çocukla neler yapılabilir?
15.50 - 20.23: Salgın, virüs, hastalık konulu filmlere yönelik açıklamalar. Korono kelimesini olabildiğince evinizden uzak tutmak gerekir.
23.11 - 31.35: Çocuğun ölüm haberleri üzerine sorduğu soruları nasıl cevaplamalıyız?
31.35: Çocuğunuzun başka çocuklar ile online olarak evinizde vakit geçirme fırsatı oluşturmak önemli...
Pedagoji Okulu- Çocuklarda Duygusal Gelişim Nasıl Olur?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÇOCUKLARDA DUYGUSAL GELİŞİM NASIL OLUR?
01.29 - 04.31: Pedagojinin ilgilendiği kısım birey duygularını yönetebiliyor mu? Birey kendilik hisleriyle gelişim gösterebilmiş mi?
06.54 - 10.54: Birey zarara uğramış yanına evlilik süreci içerisinde eş ve çocuğuyla fark eder.
12.44 - 14.22: Çocukluk döneminin 3 evresi nedir? Pedagojide şiddetin tanımı?
16:43 - 20.16: Bireyin duygusal olarak gelişmesi içinde bulunan hazırbulunuşluk duygularının canlandırılmasına bağlıdır.
20.16 - 22.43: Çocuklarda empati duygusunun geliştiği yaş aralığı nedir? Eşduyum yeteneği ile empati arasındaki farklılık nedir?
25.05: Yanılsama alanları nedir?
29:03: Duygusal gelişmemişlik nedir?
Pedagoji Okulu- Çocuklukta Zarara Uğramışlık Nedir?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE ZARARA UĞRAMIŞLIK NEDİR?
02.03 - 06.25: Pedagoji ve psikolojinin bireye bakış açısı nasıldır? Anne babaların kendi çocukluk dönemleri ile ilgili yanılsamaları? Onarılmaya olan ihtiyacın fark edilmesi?
07.19 - 15.20: Bireyin kendilik duygularının engellenmesi sonucu zarara uğramışlığın yaşanması. Kendiliği bozan en büyük etken şiddet ve şiddetin tanımı?
18.15 - 20.28: Zarara uğramışlığa sebep olan ikinci etken sevecenlik. Sevecenlik yoluyla bireyin kendilik duygularının bozulması ve edilgenleşmesi
22.29: Zarara uğramışlığa neden olan 3. etken: İhmal edilmişlik..
25.08 - 26.57: Birey kendilik duyguları üzerine gelişmediğini fark edince ne olur? Pedagojinin baktığı durum bireyin kendi duygularıyla mı geliştiği yoksa zarara uğramışlığın etkisiyle mi şekillendiğidir.
30.03: Onarılmaya ihtiyaçta ki asıl amaç bireyin kendilik duygularını erişmesini sağlamaktır.
Pedagoji Okulu- Sorular ve Cevaplar - Atakan Hakkındaki Düşüncelerim
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÜSTÜN POTANSİYELE SAHİP ÇOCUKLARA NASIL REHBERLİK EDİLMELİ?
01.45: Atakan'la ilgili oluşturulan ben algısı, üstün zekalı çocukların zekalarını ön plana çıkarmadan davranmak ve bunu toplumsal bir bilinçle yapmak...
04.50: Üstün zekalı çocuklara test yapmak doğru mudur? Ben algısını zarara uğratmamak..
08.15: 10 yaşındaki çocuğun rastgele kitap okuması doğru mu?
11:23: Atakan gibi çocuklarla yaşam ve uyum becerisi kaybettirilmeden sağlıklı bir şekilde nasıl rehberlik yapılabilir?
SORULAR VE CEVAPLAR
14.25: 12 ve 13 yaşlarında İki oğlum var 8 yıl önce eşim vefat etti. Çocuklarıma ben bakıyorum ama çocuklarımla bir türlü bağlanamıyorum.
24.04: 3 aylık bir kızımız var kızımıza markete girdiğimizde bir tane ürün alma konusunda anlaştık Hala da böyle yapıyor bu doğru mu?
28.50: Özbekistan'dan yazıyorum sizi tanıdıktan sonra kendimi onarmaya karar verdim onarılmaya ihtiyacım olduğunu fark ettim Nasıl yapabilirim?
32.00: Bilinçli bir farkındalık ve çocuğa yaklaşmak sevecenlik yolu ile çocuğu edilgen hali getirmek kendi yoksunluğunu gidermeye çalışmaktır.
Pedagoji Okulu- Sevgililer Günü ve Sevgi
VİDEONUN İÇERİĞİ:
SEVGİLERLER GÜNÜ VE SEVGİ:
01.45: Çocuklukta karşılanmayan sevgiler hırçınlık duygularını ortaya çıkarmaktadır.
03.50: Sevginin fark edilebilmesi için hazırbulunuşluğu bilmek gerekir. İhtiyaçların giderilmesi ile hazırbulunuşluk devam etmektedir.
08.11: İhtiyaçlar ikiye ayrılır; hazırbulunuşluk ve yoksunluktan kaynaklanan ihtiyaçlar.
10.02: Bir kişinin başka bir kişinin içinde bulunduğu yoksunluktan kaynaklanan ihtiyacı gidermeye çalışması o kişide değersizlik hissine yol açmaktadır.
18.55: Adem hocanın danışanları ile ilgili değersizlik duyguları üzerine örnekler...
20.29: Yoksunluktan kaynaklanan ihtiyacın eşten giderilmesi ile ilgili danışan örnekleri...
24.12: Bağımlılığa dönüşmüş bir sevgi ile ilgili danışan örnekleri...
Pedagoji Okulu- Sorular & Cevaplar
VİDEONUN İÇERİĞİ:
SORULAR VE CEVAPLAR
02.31: Çocuklara kaç yaşından itibaren kumbarayla para biriktirmeye öğretmeliyiz?
10.02: 3,5 yaşındaki oğlum 4 yaşındaki kuzeninin istediklerini kendi istemediği halde yapıyor Ne yapmalıyım?
19.10: 5 yaş 1 aylık oğlum var. Geç konuştu son birkaç aydır kekelemeye başladı ne yapmalıyım?
27.22: 3,5 yaşındaki oğlum altına altına kaçırıyor bir kez büyük abdestini de altına kaçırdı 1,5 yaşında kardeşi var nasıl davranmalıyız?
31.42: 39 haftalık hamileyim doğumdan sonra en fazla 6-7 ay bebeğim ile kalabilirim güvenli bağlanmaya zarar verir mi?
36.05: Mükemmeliyetçi bir yapıya sahibim, gelecek kaygısı taşıyorum o yüzden çocuk yapmakta kararsızım anneliğe kendimi hazır hissetmiyorum nasıl bir yol izlemeliyim?
Pedagoji Okulu- Sorular ve Cevaplar
VİDEONUN İÇERİĞİ:
07.00: Bedel ödetme, cezalandırma ve pekiştireçler ile ilgili danışanla yapılan paylaşımlar
14.10: 10 yaşındaki çocuğun raftan şişeyi düşürmesi ve babasının desteği
17.17: Çocuğun teselli edilmeye olan ihtiyacı
21.50: 5 yaşında ikizleri olan annenin erkek olan çocuğunun annesine olan dokunma ihtiyacı
SORULAR VE CEVAPLAR
25.12: Kitap okuyarak çocuk yetiştirilir mi? Bir annenin eşi tarafından destek görmemesi durumunda ne yapılabilir?
32.31: 22 aylık kızıma yalancı emzik kullanmayı nasıl bıraktırabilirim?
40.29: 4 yaşındaki kızım Bazı geceler bizim yanımıza gelip bizimle yatmak istiyor ne yapmalıyız?
44.45: 6 buçuk yaşındaki kızımın arkadaşıyla doktorculuk oynarken özel bölgelerini açtığını fark ettik ne yapmalıyız?
46.13: 13 yaşındaki oğlumun uygunsuz sitelere girmiş olduğunu fark ettik ne yapmalıyız?
Pedagoji Okulu- Hitap Edici Ses Egzersizi
VİDEONUN İÇERİĞİ:
HİTAP EDİCİ SES EGZERSİZİ:
00.30: Güvenli ve yeniden bağlanma da dikkat edilecek temas noktaları nelerdir?
01.36: Bağlanma probleminin en büyük göstergesi nedir?
02.15: Bağlama probleminin hangi boyutta olduğunu nasıl anlarız?
03.40: Kaygı durumunun kişinin kendini bırakmasına engel oluş hali ve bunun ses tonuna yansıması
09.36: "la" ve "mi" sesi ile ses egzersizi çalışmaları nasıl yapılır?
18.30: Ses egzersizinden sonra ki ritmik konuşma aşaması
SORULAR VE CEVAPLAR
24.50: Hocam, karne dönemi ile ilgili neler söylersiniz?
29.20: Ergenlik döneminde güvenli bağlanma adına neler yapılabilir?
34.26: Üç buçuk yaşındaki çocuğun anneanne ve dede ile sık görüşmesi çekirdek aile içindeki aidiyete zarar verir mi?
36.10: Üç buçuk yaşındaki kız çocuğunun annesine beni seviyor musun diye sorması?
38.22: Ergenlik çağında bir kız çocuğuna sahip olan annenin sorusu
Pedagoji Okulu- Eşle ve Çocukla Yeniden Bağlanma Sürecinde 'Sesin Önemi'
VİDEONUN İÇERİĞİ:
EŞLE VE ÇOCUKLA YENİDEN BAĞLANMA SÜRECİNDE SESİN ÖNEMİ
3.23: 0-6 yaş aralığında güvenli bağlanma ve yeniden bağlanma, onarılma aşamaları nelerdir?
12.47: Yeniden bağlanma sürecinde ses tonu ve sesin kullanılması nasıl olmalı?
16.40: Ses tonumuzu nasıl onarabiliriz?
18.37: Hitap edici ses tonu nasıl olmalıdır?
19.41: Hitap edici ses tonunun özellikleri nelerdir?
26.45: Yeniden bağlanma sürecinde sesin yavaşlığının önemi?
Pedagoji Okulu- Eş ve Çocukla "Yeniden Bağlanma"da Tensel Temas'ın Önemi
VİDEONUN İÇERİĞİ:
EŞ VE ÇOCUKLAR İLE YENİDEN BAĞLANMA SÜRECİ NASIL OLMALI?
04.43: Önce problemler mi çözülmeli yoksa yeniden bağlanma süreci mi gerçekleştirilmeli?
09.30: İlişki sırasında yaşanan problemler sonrasında bireyin kendini toparlama süreci?
12.58: Çocuk ve eş ile yeniden bağlanma sürecinde önemli noktalar nelerdir?
21.55: Bağlanma problemi olup olmadığını nasıl anlarız?
23.26: Bağlanma sürecinde tensel temas nasıl kullanılmalı, tensel temasın 4 önemli noktası nedir?
Pedagoji Okulu- Çocuğumla Güvenli Bağ Var Mı Nasıl Anlarım-1
VİDEO İÇERİĞİ:
ÇOCUĞUMLA GÜVENLİ BAĞLANDIM MI NASIL ANLARIM? - 1
01.25: Çocuk ile ebeveyn arasında güvenli bağlanma var mı?
05.37: Güvenli bağlanma kurulamamış ebeveyn ve çocuk arasında gözlemlenen davranışlar nelerdir?
10.05: Çocuk eğitiminin özü nedir?
12.43: Göz temasının kurulamasının nedenleri nelerdir?
19.29: Güvenli bağlanma için göz teması ile birlikte gözlemlenmesi gereken unsurlar nelerdir?
Pedagoji Okulu- Çocukların şımarık davranışları karşısında ebeveyn tutumu ne olmalıdır?
VİDEONUN İÇERİĞİ:
PEDAGOJİ TOPLUMSAL DUYARLILIK İŞİDİR. NEDEN?
Toplumsal duyarlılık kazanmak için neler yapılmalıdır?
00.58: Pedagoji toplumsal bir duyarlılık işidir.
12.14: İnsan davranışları nasıl analiz edilir?
14.30: Çocuklarla ilişkilerde problem nasıl,ne zaman ve ne şekilde çözülür?
22.02: Ebeveynlerin çocuğun bilgi ve eğitim eksikliğine olan ihtitacını anlayıp giderme yolundaki sorumlulukları nelerdir?
32.05: SORU: Sınıfta bir öğrencim birşey başaramayınca sinirleniyor arkadaşları ile zor geçiniyor ne yapmalıyım?
Pedagoji Okulu- Çocuklarda Kardeş Çatışmaları
VİDEONUN İÇERİĞİ:
EŞLER ARASI SEVGİNİN ÇOCUĞA YANSIMASI
06.31: İçinizdeki değerlilik duygusunu tanıyor muyuz; bu duygu bireyde temel duygudur.
08.16: Değerlilik duygusunun birey içindeki yansıması sessizlik. Genişlik, rahatlık halidir. Bireyin içerisindeki sükunet halidir.
11.21: Çocuk kendi dünyasındaki hisleri anne simasında görmeye basladıkça çocuğun içinde bir rahatlık, genişlik uyandıran bu his degerlilik hissidir.
19.02: Eğer fizyolojik bir sebep yoksa çocuk sürekli ağlıyorsa duygusal ihtiyaçları karşılanmıyordur.
20.12: Değerlilik hissinden sonra uyanan duygu sevildiğine değerli olduğunu hisseder.
23.07: Daha sonra uyanan his ise sevmedir. Sevme aktif bir duygudur, sevilme pasif bekleme halidir.
27.53: Çocukluğunda eş duyum becerisi geliştirmiş birey karşısındaki kişi ile iletişime geçer.
SORULAR VE CEVAPLAR
38:20
Pedagoji Okulu- İlgisiz Evliliklerde Çocuk Yetiştirmek
VİDEO İÇERİĞİ:
İLGİSİZ EVLİLİKLERDE ÇOCUK YETİŞTİRMEK
00.32 - 11.26: 84. VİDEONUN ÖZETİ
11.26 - 18.40: SORU:
Hocam, eşim ile telefon konusunda çok tartışıyoruz, eşim sürekli telefonla meşgul durduramıyorum, çocuklarla ilgilenemiyor telefonla bir şeyler izlemekten, dinlemekten. Sabahtan akşama kadar bütün haberleri tek tek seyrediyor maçları izliyor yorumları takip ediyor hatta yorumların altındaki yazılmış yorumları da takip ediyor. Bunlar kesmezse tartışma programlarını izliyor. Reklam aralarında bize dönüyor. Lütfen yardım edin ne yapacağımı şaşırdım.
18.40 - 39.10: ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ EĞİTİMİ, DUYULARIN EĞİTİMİ
Pedagoji Okulu- Aile İçinde "Öfke ve Gerginlik Geçici midir?"
VİDEO İÇERİĞİ:
00.40 - 30.39: AİLE İÇİNDE "ÖFKE VE GERGİNLİK GEÇİCİ MİDİR?
AİLE İÇERİSİNDEKİ PROBLEMLERİN YERİNDE ÇÖZÜLMESİNİN PEDAGOJİK OLARAK ÖNERİLER
30.40 - 35.30:
SORU: Merhaba, benim 13- 12 yaşında ve 8 aylık bebeğim var. Çocuk yetiştirirken çok yanlış davranışlar içerisine girmişim. Sizin videolarınızı izlerken çocuklarımın hiç birisine doğru olmayan davranışlar yaşatmışım. Yeni farkına vardım. Kendi yatağına bir saat bekle ağlarsa ağlasın her şey diye öğrenmiştim. Bunun bile yanlış olduğunu fark ettim. Her şeyi yanlış yaptığımı fark ettim.Ve bunu yaparken de doğru zannederek emin bir şekilde yaptım. Maalesef çocuklarıma sözel şiddette uyguladım. Çünkü ailemden böyle gördüm. Yalnız çok ama çok pişmanım. Bu huyumdan vazgeçmek istiyorum. Artık çocuklarımla iletişimim olmasını istiyorum. Çocuklara ses tonumu yükseltmek istemiyorum. Bebeğimin etkilenmemesi için yalnız büyük oğlum ona kullandığım kelimeleri bana kullanmaya başladı. Eşim ile paylaştım, aynı fikirde değiliz. Oğlum sinirlendiği zaman şiddet uyguluyor. Nasıl yapacağım?
Pedagoji Okulu- Ayrılmak mı Boşanmak mı?
VİDEO İÇERİĞİ:
00.56 - 17.59: AYRILMAK MI BOŞANMAK MI?
17.59 - 36.40: ÇOCUKLUK YILLARI
Pedagoji Okulu- Mutsuz Evlilikte Çocuk Yetiştirmek 2
VİDEO İÇERİĞİ:
00.49 - 18.23: MUTSUZ EVLİLİKTE ÇOCUK YETİŞTİRMEK- 2
18.59 - 30.49: SORU
Hocam, boşanıp tekrar evlendiğim eşim evliliğimin bitmesinden dolaylı olarak etkisi olan bir erkek arkadaşı ve eşi ile görüşmeye devam ediyor. Kendisine eşli ortamlarda bensiz bulunmasından rahatsız olduğumu, arkadaşı ile dışarıda erkek erkeye görüşebileceğini söylüyorum ama halen devam ediyor. Ve eşleri yok diye evlerine maç izlemeye gidiyor. Çok canım sıkkın, çözüm bulamıyorum, toplamda 11 yıllık evliyim bu adam ve kadın hep mi hayatımda olacak.
Pedagoji Okulu- Mutsuz Evlilikte Çocuk Yetiştirmek
VİDEO İÇERİĞİ:
01.23 - 04.48: MUTSUZ EVLİLİKTE ÇOCUK YETİŞTİRMEK -1
SORULAR VE CEVAPLAR
05.17 - 22.54: Benim hikayemin örneği yoktur yapılabilecek en kötü evliliklerden birini yaptım ve bunun nedenini tam olarak bende bilmiyorum. Para değil, çünkü ekonomik olarak kötü bir yaşantımız var. Kendimden yaşça çok büyük bir kişiyle evlendim. Yüksek lisans mezunuyum. Sakat, yada çirkin de değilim. Her halde geri zekalıyım. Sorun buda değil, eşim narsis bir kişiliğe sahip onarılmaya fazlasıyla ihtiyacı var. Ve sürekli bana bağırıyor, tersliyor, aşalıyor. Bunu 10 yaşındaki oğlumuzun yanında yapıyor. İlk zamanlar bu davranışlarını anlamlandıramaz ve sürekli ağlardım. Şimdilerde bende cevap veriyorum. Geceleri uyuyamıyorum. Dişlerimi sıkmaktan çene ağrılarım ve konuşma problemlerim başladı. Tansıyonum genelde yüksek. Eşimle bir birimizi yeterince tanımadan evlendik. Oğlum şuanda 10 yaşında. Oğlumun bu ortamlardan etkilenmemesi için çok çaba sarf ediyorum. Ama ortak bir evlilik yok, paylaştığımız evlilik adına hiçbir şey. Çok iyi , farkındalığı yüksek bir oğlum var. Çok masum. Eşim özellikle bu kötü davranışlarını sanki düğmesine basılan bir makine gibi oğlumuzun yanında yapıyor. Okuldayken daha az tersliyor ve azarlıyor bir az daha normal davranıyor. Ama çocuk varken bir canavara dönüşüyor, havalara giriyor, inanılmaz kibirli ,sürekli küfrediyor , oturup hiçbir şey konuşamıyoruz. Söylediğiniz en ufak cümleyi kendine hakaret kabul ediyor, çıldırıyor. Siz boşanmanın çocuklara etkisinden bahsediyorsunuz. Evet bende boşanmayı hiç istemem, ancak hiçbir ihtiyacımı karşılamayan ve sürekli beni mutsuz ve huzursuz eden hatta bir adama daha ne kadar katlanabileceğim bilemiyorum. Bitmeyen kötü bir kabusun içerisinde gibiyim.Cidden çocuğun yanında bu şekilde davranmasa belki bir ömür boyu dayanabilirim. Yerimde başka bir kadın olsaydı kötü bir şey yapabilirdi. Bırakın kadınlığımı, insan olmayı bile yaşayamıyorum hiçbir yere götüremez, götürmez ve gitmemize de izin vermez. Kendimi onarayım diyorum ama bu şartlar altında mümkün görünmüyor. Devamlı beni aşağı çeken bir adamla bir evde yaşıyorum. Tek derdim oğlumun mutlu ve huzurlu çocukluk geçirmesi . maalesef çok ürkek bir çocuk evin içerisinde tek dolaşamıyor ve geceleri benimle yatıyor. Oğlum ona kızmamdan çok korkuyor. Kaldı ki ben kızan , bağıran bir anne asla olmadım. Kendi çocuğuma bu kadar zarar veren bir yaşantı içinde olmak beni çok üzüyor. Ve maalesef oğlum babasında kesinlikle ayrı bir yaşantı düşünemiyor. Babası oğluna karşı iyi sadece bana karşı kötü. Eşim benim evi gitmemi kabul ediyor, hatta defalarca kovdu beni ama çocuğu asla alamazsın diyor. Çocuğumla ayrı bir yaşantıda kesinlikle düşünemiyorum. Ben pek bir çözüm göremiyorum ama son bir kes sizinle danışmak istedim.
23.11 - 28.48: Kendi kendine onarım sürecinde gerekli olan metronom, mekanik metronom yerine dijital metronom kullanılabilir mi. Şayet kullanılabilirse sizin kendi kendine onarım eğitiminiz açısından daha faydalı olacak uygulama var mı?
29.10 - 32.34: Benim 2 yaş 7 aylık kızım var . Babamız ayın 15 günü evde, 15 günü çalışmak için evden uzakta oluyor. Önceleri küçüktü fazla üzülmüyordu. Ama şimdi babası işe gittiği zaman çok üzülüyor. Geceleri sürekli ağlıyor, her gün videolu arama yapıp babasıyla konuşturuyorum. Çoğu zaman babasına küsüp konuşmak istemiyor. Bazı zamanlarda da derin özlemle konuşuyor. Babamız evde olduğu zaman kızımla çok ilgili. Kızımda babasına aşık. Babasının olduğu ortamlarda bana bile gelmiyor babasıyla yatıp kalkıyor. Şimdi size sorum babası işe gittiği zamanlarda ne yapabilirim ki , kızım az üzülsün nasıl davranmamalıyız ki psikolojisi bozulmasın evde her ikimiz kızımızla bol sevgi, bol alakalıyız. Her zaman dinliyoruz kızımızı .Oda maşallah akıllı, uslu bizi dinleyen çocuktur. Cevaplarsanız çok sevinirim.
Pedagoji Okulu- Çocuk Eğitiminde Temel İlkeler
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÇOCUK EĞİTİMİNDE TEMEL İLKELER
02.14 - 12.13: KAYGI VE KORKUYU YÖNETME
12.14 - 22.04: DUYGULARIN YÖNETİLMESİ
22.10 - 25.03: DAVRANIŞ EĞİTİMİ
26.29 - 31.29: SORULAR VE CEVAPLAR
1. SORU: Merhaba Adem bey, kitabınızı aldım bir az okudum genelde aklıma takılan sorular var (Bırak ve Rahatla Kitabı) kendimi onarmayı çok istiyorum şimdi haftada bir defa temizlik için gelen bir arkadaş var bu dönemde onu bırakmak istemiyorum sizce yalıtım döneminde bana zararı olur mu?
2. SORU: Telefonla sadece haberleşmek için kullanıyorum bu dönemde kapatırsam çocukların arkadaşlarıyla oynamaları için anneleriyle konuşmak zorundayız sizce bunu nasıl yapmalıyım bu paketi almadan kendimi iyice hazırlamak istiyorum 3 çocuğum var yaşları küçük sizden yardım istiyorum.
Pedagoji Okulu- Sezon Finali
VİDEONUN İÇERİĞİ:
07.30 - 27.59: SEZON FİNALİ ÖZETİ:
SORULAR VE CEVAPLAR
29.37 - 45.40: Merhaba hocam lise 2.sınıfa giden oğlum kendini yetersiz hissediyor, derslerde başarılı olacağına inanmıyor ne yapmalıyım?
45.00 - 47.14: Hocam, 14 aylık var, eşim şehir dışında çalışıyor 3 ayda bir görüşe biliyoruz. Eşim kızımla elinden geldiği kadar ilgileniyor ,fakat alacağı duyguların eksikliğini en az yaşaması için ne yapabiliriz?
47.20 - 50.30: Hocam 6 yaşındaki oğlum 1 aydır yetişkinlerden çekiniyor, bir yetişkin oğluma bir şey sorduğunda, korku ve endişeye kapılıyor ve esniyormuş gibi ağzını açık tutuyor ağzını açmasa bile yüzünden hüzünlü olduğunu anlıyorum. Ne yapabilirim?
58.05 - 01.01.00: 6 yaşındaki oğluma karşımda değerli bir birey gibi yaklaşıp kendisini ilgilendiren konularda, kendi kararlarını vermesine imkan tanıyordum.
Pedagoji Okulu- Özetle Çocuk Eğitimi & Bağlanma, Aidiyet ve Uyum
VİDEO İÇERİĞİ:
00.10 - 44.03: BAĞLANMA, AİDİYET VE UYUM
SORULAR VE CEVAPLAR
44.26 - 51.11: Adem bey merhaba, kıyafet giymek istemeyen 1,5 yaşındaki oğluma, bak ben de giydim, bak baba da giydi, dışarı çıkarken mont giymeliyiz deme edilgen bir iletişim midir?
51.13 - 55.28: Oğlum çok aşırı haraketli ve inatçı söz dinletemiyorum ona karşı tavrım nasıl olmalı sizce yapmaması gerekeni söylüyorum inadına yapıyor. Ne yapmalıyım?
55.31 - 01.04.00: 20 aylık kızım 3 aydır çimdikliyor sevdiği kişileri de yapıyor oynarken, mutluyken sinirliyken, açken hep yapıyor arkadaşlarını seviyor ama hep çimdikliyor ağlatıyor ailelere mahçup oluyorum.
Pedagoji Okulu- Çocuğun Doğa, Hayvan, İnsan ve Kendi ile Uyum Kazanması Nasıl olur?
VİDEO İÇERİĞİ:
Çocuğun Doğa, Hayvan, İnsan ve Kendi ile Uyum Kazanması Nasıl olur?
01.20 - 43.17: Anne Babalar Çocuklarını Yetiştirirken Nerede Yanlış Yapıyorlar?
SORULAR VE CEVAPLAR
44.33 - 47.20: Hocam, 5 yaşındaki kızım bazen elindeki eşyayı kasten yere atıyor, yerden götür diyorum ama götürmüyor inat ediyor nasıl davranacağım dersiniz?
47.27 - 51.33: Evde beslediğimiz evcil hayvanlarımızı zaruretten dolayı çıkarılması gerekirse çocuğu zarara uğratmadan nasıl çıkarmalıyız? 6 yaşında çocuğum
52.37 - 54.30: Hocam, 6.5 ve 2.5 yaşlarında kızlarım kendi kendilerine uykuya dalamıyorlar büyünde soyut kavramdan dolayı korku var, küçüğünde de emme var, emzirme bitince işler karıştı ne yapmalıyım diye sormuş?
54.36 - 56.48: 2.5 yaşında kızım var yakın kendini çok iyi ifade ediyor, çok naif bir çocuk ama etrafındaki çocuklar tarafından eziliyor bu beni çok üzüyor ne yapmalıyım?
56.50 - 01.04.00: Lütfen mükemmeliyetçi bir babamız var ve çocuklarda çok etkileniyor ne yapmamız lazım?
Pedagoji Okulu- Sorular & Cevaplar
VİDEONUN İÇERİĞİ:
SORULAR VE CEVAPLAR
02.15: Çocuğun oruç tutması. Çocuğu ramazan ve oruçtan soğumadan ne yapmalıyız?
Özenti/ Alıştırma / İrade/ İç motivasyon
04.05: Çocuğu alıştırmak yerine yatkınlık kazandırmak
Zorlamamak, yapabildiği kadarını yapması
Kendilik duygusu, baskı, zorlanma, iç huzur
19.05: Aynen hocam, ben çok kötüyüm ama kızıma göstermemeye çalışıyorum.
21.13: Koşulsuz ebeveyn - Merhaba hocam sitenizin güncellemesi ne zaman tamamlanacak?
22.33: 2.5 yaşındaki oğlum kızdığı zaman bana ve babasına, oyun arkadaşlarına vuruyor. İstemediği bir şey olduğunda tepkisini böyle gösteriyor nasıl davranmalıyım kızsam olmuyor anlatsam yine olmuyor.
27.41: Hocam görün lütfen. Oğlum 28 aylık sürekli yiyecekleri birbirine karıştırıp döküyor. İleride yiyeceklere değer vermemesinden korkuyorum bundan nasıl vazgeçirebilirim?
30.25: 3 yaşındaki oğlum ben evden tek çıkarken rahatsız oluyor, üzülüyor geldiğimde de güzel karşılıyor bu zamana kadar hiç ayrılmadık bu durum normal mi?
31.53: 25 aylık kızım var son bir iki aydır tırnak yeme alışkanlığı başladı elleri hep ağzında bir şeyden tedirgin olması durumunda yapabilir dediler neden kaynaklanıyordur nasıl engelleyebilir im?
33.04: Bir yaşından beri kızım ağzında yemek tutuyor kendi yemiyor 4 yaşına geldi ne yapayım bilmiyorum psikolojim bozuldu.
41.13: 6 yaşındaki oğlum önceleri kendini çok rahat ifade ederdi. Şimdi arkadaşlarıyla sorun yaşayınca ağlıyor. Önceleri yalan konuşmazdı yalan söylemeye başladı neden olur?
43.07: Kızım 20 aylık bezleniyor. Fakat sürekli kabızlık sorunu yaşıyor. Kabızlıktan sonra kakasını yapmaya korkuyor bir daha kabızlığa sebep oluyor ne yapmalı?
44.24: 6 yaşındaki kızım tuvalete kendi gidebildiği halde hala tuvalet sonrası temizliğini annesinin yapmasını istiyor nasıl yapmalı?
45.37: Hocam kızım 2 yaşına yeni girdi emzik emiyor bıraktıramıyorum saklıyorum krize giriyor bende pes edip veriyorum ne yapmalıyım?
53.20: 3 yaşındaki kızım kendi yaş grubunu sevmiyor, vuruyor, bağırıyor, istemiyor kendine büyüklerle oyun oynamak istiyor ve maalesef beni anne olarak değil arkadaş olarak görüyor.
01.00.31: Prematüre bebeğim oldu bakımı çok zor oldu. 6 ay bir odada maske takarak baktım. Hamilelik döneminde 1 ay hastanede yattım çok ihmal ettim ne olduysa ondan sonra oldu öncesinde hiç sorunumuz yoktu.
01.01.43: 8 yaşında oğlum 1.sınıfta hareketli başarılıydı ama arkadaşı darp etti. İç çamaşırı sınıf arkadaşı tarafından parkta aşağı indirildi. Şimdi 2. Sınıfta başarı düştü davranışları da bozuldu. Sınıf değiştirelim mi?
Pedagoji Okulu- Sorular & Cevaplar
VİDEONUN İÇERİĞİ:
SORULAR VE CEVAPLAR
01.00 - 14.10 : Çocukların oruç tutması pedagojik olarak doğru mu? Hangi yaşta tutması lazım?
14.42 - 20.47: Hocam, oğlum 26 aylık sarı rengini hep giymek istiyordu, sonra yerini cüzdan aldı, gece gündüz soruyordu onu kaybettim bu davranış biçimi normal mi?
20.58 - 23.24: Hocam,18 aylık oğlum tıkırtılar geldiğinde korkuyor, ona nasıl korkmamasını sağlaya bilirim?
23.26 - 28.00: Hocam, oğlum 2.5 yaşında halen konuşmuyor, normal mi konuşmaması, konuşmaya nasıl teşvik edebilirim
28.16 - 31.39: Kızım,3.5 yaşında hiç söz dinlemiyor çok haraketli ve etrafındakilere zarar veriyor, ne yapmalıyım?
32.50 - 36.13: Hocam, merhaba benim 30 aylık bir oğlum var çok agresif ,çok inatçı anneanne ,babaanneyle hiç vakit geçirmek istemiyor sadece ben ve babasını istiyor
36.19 - 38.23: Hocam,5 yaşında erkek çocuğum var, sözümüzü dinlemiyor ne desek tersini yapıyor, ne yapabiliriz, birde 1.5 yaşında bebeğimiz var sürekli çığlık atıyor, ağlıyor
38. 25 - 42.54: 2.5 yaşı oğlum var odipal dönemiyle alakalı neler bilmeli ve nelere dikkat etmeliyim sağlıklı geçtiğinin göstergesi nelerdir? sizi hamileyken tanıdım ve tavsiyelerinizle bu yaşa getirdim
42.56 - 44.40: Oğlumu, yatağına alıştırmak için bir pelüş koydum, oda uyuyor güvenli bağlanmaya zararı ola bilir mi?
44.41 - 47.48: Hocam,6 yaşında kardeşim var her şeyini ağlayarak dile getiriyor, bir şeyi istiyor ağlıyor istemiyor ağlıyor ne yapmamız gerekli?
47.49 - 52.13: Hocam,4 yaş oğlum kakasını yapmak istemiyor tutuyor, kardeşi de oldu 2 aylık ,bir de dışarıda bizden uzaklaşıyor , başkalarıyla çok rahat hareket ediyor, herkesle sohbet ediyor çok haraketli ne yapabilirim?
52.26 - 58.36: 2-4-5 yaşlarında çocuklarda güvenli bağ olma durumunu nasıl anlayabilirim?
58.53 - 1.00.00: Selam hocam, birinci sınıf öğretmeniyim, öğrencilerin yalan konuşması normal bir durum mudur, yada 7 yaş neden yalan söyler
1.02.00 - 1.14.00: Merhaba hocam, lise birinci sınıf anksiyete bozukluğu olan gence ne yapmalı, nasıl davranmalıdır?
Pedagoji Okulu- Soru & Cevaplar
VİDEONUN İÇERİĞİ
00.57: Öfke bireyi en çok yanıltan duygudur.
05.32: Öfke Bozukluğunu Kabullenme
Sorular
13.39: Hocam ikinci sınıfa giden erkek çocuğum kız arkadaşıyla teneffüste oyun oynuyormuş. Emzik istedim. Aldım. Bu ne demek oluyor?
15.48: Edilgen yapımızı nasıl değiştireceğiz hocam. Onarıma çözüm önerileri sunar mısınız?
18.38: Hocam ocak ayında 5 yaşına girecek kızım var. Yurtdışında yaşıyoruz. İki ay oldu geleli. Birden bir korku başladı. Tuvalete giderken ve yataktan oyuncak alacağı zaman sürekli korkuyor. Ne yapmalıyım?
20.14: İki buçuk yaşındaki kızım hırçın ve huzursuz bir yapıya sahip. Ben ise öfke kontrolünde sorunlar yaşıyorum. Tekrar bağlanmamız mümkün müdür?
40.02: İki yaşımda oğlum var ve eşim aldattı. Oğlumun psikolojisi için ne yapmalıyım?
41.17: Hocam kızım on üç aylık ve benimle uyuyor. Gece de emerek uykuya dalıyor. Nasıl vazgeçirebilirim?
42.38: Oğlum gelecek sene anaokuluna başlayacak ve 4 yaşında olmuş olacak. Her şeyi korkmadan bana anlatabilmesi için ne yapabilirim?
47.35: Bebeğin mama yemesi doğru mudur?
49.54: Hocam 16 aylık bir oğlum var. Süpürgeyle oynamak istiyor. Evin işleri aksıyor. Ne yapmamız gerekiyor?
52.13: Hocam iki buçuk yaşında kızım daha önce kabızlık yaşadı. Şimdilerde kakasını yapmak istemiyor. Acıyor diyor. Fitil vererek yaptırmaya çalışıyoruz. Ne yapmalıyız?
53.48: Eşimle boşanma aşamasındayız. Oğlum 11 kızım 21 aylık. Her fırsatta kıskanıyor. Anne dahi dedirmiyor. Ne yapmalıyım?
55.23: Arkadaşım çocuğuma ciddi ve psikolojik zarar veriyor. Ne yapmalıyım?
57.37: Hayatımda bana zarar vermiş insanlara bir türlü güvenemiyorum. Ne yapmalıyım?
Pedagoji Okulu- Öfke Yönetimi & Kardeş Çatışmaları 2
VİDEONUN İÇERİĞİ
01.11: Hoşnutsuzluk Duyguları ve Duyguların Farkındalığı
07.22: Öfkenin Kökeni ve Değersizlik Duygusu
16.20: Anlamlandırma Bozukluğu ve Öfke Yönetimi
23.31: Duygusal Güç ve Duygu Yönetimi
31.20: Duyguları Pozitif Hale Çevirmek
35.50: Davranış Eğitiminin Başlangıcı
38.04: İncinmişlikleri ve öfkeleri yüksek olan bireyler duyguyu davranış ile ifade ederler.
39.31: Ben Dili, Sen Dili ve Eylem Dili
43.00: Çocukla İletişim ve Eylem Dili
47.54: Çocuklarda Davranış Eğitiminin Temel Prensipleri
1. Çocuğun her yanlış davranışı bir eğitim fırsatıdır.
2. Problem, problem anında çözülmez.
3. Çözüm Yöntemi
- Sözel ve beden kontrolü
- Emniyetli oturuş
- Duygusal Temas
- Sıralaşmalı Anlatım
- Alternatif Çözümler
- Empatik Drama
Sorular
01.08.36: Oğlum 5 yaş 3 aylık. “Bu doğru değil, böyle yapmak yanlış” dediğimde “Hayır doğru değil yanlış değil” diyor. Anaokulu öğretmeni biraz sertti. Bir de kardeşi oldu. Tepkisel olmanın sebebi olabilir mi?
01.09.34: Hocam tek çocuklarda ne gibi davranış bozuklukları olabiliyor?
01.10.33: Hocam oğlum 3 yaşında, 7 gün 24 saat pantolon giyiyor ve günde 3-4 kez kıyafet değiştiriyor. Ne yapmam lazım?
01.11.44: Hocam kızım iki yaşında ve kızdığı zaman vuruyor. Nasıl tepki vermeliyiz?
01.12.24: Merhaba. Hocam 9 yaşında yeğenim var. 3. Sınıfta okumayı çok geç öğrendi. Dikkat dağınıklığı var, adapte olamıyor. Kekelemesi de var. Önerileriniz nelerdir?
01.13.51: Hocam kızım duyduğu argo kelimeleri tekrarlıyor. Ne önerirsiniz?
01.15.56: Görme engelli 10 yaşında kızım var. Çok agresif. Babası bırakıp gitti. Kendim mücadele ediyorum. Ne yapmalıyım?
01.17.10: Benim küçük kızım iki yaşında. Büyük kızım sekiz yaşında. Kıskançlık var. Ne yapmalıyım?
01.17.28: Hocam oğlum 3.5 yaşında ve kardeşi doğduktan sonra beni hiç dinlemiyor. Her şeye ağlıyor. Ne sebeple böyle yapıyor?
01.18.02: Hocam bütün ilişkilerimizin temeli üslup kontrolü değil midir?
01.18.37: Hocam 14 yaşlarında öğrencilerim var ve çok öfkeliler. Hatta bir keresinde birbirlerinin boğazına yapışmışlardı ve zor ayırdık. Ne yapmalıyız?
01.19.24: Montessori okuma-yazmayı dört yaşında öğretmeyi savunuyor. Evde materyallerle öğretmeyi düşünüyorum, ne dersiniz?
01.20.01: Yeğenimin babası öldükten sonrası davranışları değişti. Artık annesini dinlemiyor. Ne yapmamız gerekir?
01.20.14: Hocam 3 yaşındaki kızım kardeşi olduğundan beri herkese vuruyor. Ne yapmamız gerekir?
Pedagoji Okulu- Öfke Yönetimi & Kardeş Çatışmaları 1
VİDEONUN İÇERİĞİ
01.38: Öfke Duygusunun Kökeni
02.07: Öfke Kontrolü
02.53: Öfke duygusunu yönetemeyen kişiler nasıl davranışlar gösterir?
03.43: Hangi bireyler öfkeyi daha yoğun yaşarlar? Hassasiyet Nedir? Seziş Gücü Nedir?
06.44: Öfkenin Ortaya Çıkışı ve Hassasiyet
08.43: Eşler birbirlerine hassasiyetlerine göre mi davranmalıdır?
11.37: Öfke yönetimi, öfkeyi iç dünyada yönetebilmektir.
12.55: Öfkeyi İçte Yönetebilmenin İlk Basamağı: Duyguyu Duyabilmek ve Sezmek
24.32: Farkındalık Nedir?
25.01: Farkındalığı Düşük Olan Kişilerin Tutumları
25.33: Öfkeyi İçte Yönetebilmenin İkinci Basamağı: Hoşnutsuzluk Duygusunu Çoğaltmak
30.48: Öfkeyi İçte Yönetebilmenin Üçüncü Basamağı: Yönetmek
38.52: Öfkeyi Yönetmekte İkinci Aşama
40.27: Öfkeyi Yönetmekte Üçüncü Aşama
41.43: Öfkeyi Yönetmenin Son Aşaması ve Duyguya Kendini Bırakabilmek
45.42: Öfke Bozukluğu ve Onarım
46.27: Bir bireyin kazanabileceği en üstün yetenek duyguları yönetebilmektir.
52.09 Soru: Hocam ben fark ettim, geçen yıl sizin bir programınızı anlattığımda öğretmenimiz “bizim zamanımızda bu mu vardı bırakın Allah aşkına” diyerek hiç de oralı olmadı. Ne yapmalıyım?
56.06 Soru: Biz eşimle beraber da izliyoruz sizi ama bir tutam yol alamadık ben kendimi onarmaya çalışıyorum nafile!
58.22 Soru: Hocam 8 yaşındaki çocuğumu ezerek büyüttüğümü fark ettim, sonucunda da özgüvensiz, kendi kararlarını vermeyen ve kendini ifade edemeyen bir çocuk oldu. Çocuğumu tamamen düzeltebilir miyim?
01.00.25 Soru: Hocam kardeşimle ilgili sorum var size lütfen yardımcı olur musunuz? Kardeşim 10 yaşında, her şeye ağlıyor ve karanlık korkusu var. En son bahçede köpek kovalamıştı ve sonrasında daha da arttı. Ne yapmalıyız?
01.03.35 Soru: Biz Almanya’da yaşıyoruz. Almanyalı öğretmenlerimiz beni anlamıyor ne yapabilirim?
01.06.10 Soru: Bütün pedagojik bilgimi altüst ediyor eşim, hocam. Çok farklı açıdan bakıyor benim yaptıklarıma. Hatta bozuyor. Ne yapabilirim?
01.06.48 Soru: Dersi dinlemeyen öğrenciye nasıl öfkelenmemeliyiz?
Pedagoji Okulu- Eşler Arası Sevginin Çocuğa Yansıması
VİDEONUN İÇERİĞİ:
EŞLER ARASINDAKİ SEVGİNİN ÇOCUĞA YANSIMASI
06.31: İçinizdeki değerlilik duygusunu tanıyor muyuz; bu duygu bireyde temel duygudur.
08.16: Değerlilik duygusunun birey icindeki yansıması sessizlik. Genişlik, rahatlık halidir. Bireyin içerisindeki sükunet halidir.
11.21: Çocuk kendi dünyasındaki hisleri anne simasında görmeye başladıkça çocuğun içinde bir rahatlik, genişlik uyandıran bu his değerlilik hissidir.
19.02: Eğer fizyolojik bir sebep yoksa çocuk sürekli ağlıyorsa duygusal ihtiyaçları karşılanmıyordur.
20.12: Değerlilik hissinden sonra uyanan duygu sevildiğine değer olduğunu hisseder.
23.07: Daha sonra uyanan his ise sevmedir. Sevme aktif bir duygudur, sevilme pasif bekleme halidir.
27.53: Çocukluğunda esduyum becerisi geliştirmiş birey karşısındaki ile iletişime geçer.
38.20: soru ve cevaplar
Pedagoji Okulu- Evlilikte Sınırlar ve Aile Büyüklerinin Rolü
VİDEONUN İÇERİĞİ:
AİLE İÇİ YAPI:
00.33: Çocuğun yataktan ayrılma dönemi ve ailede sınırler konusu işlenecektir.
01.53: Bir evliliğin aileye dönüşmesi için üç temel unsur vardır; şeffaflik, güven, mahremiyet
04.47: Evlilikten öncesi icin mutlak şeffaflık yoktur. Kişilerin kendi duygularını yönetebilmesine göre aile içi bir terazi olmalıdır.
08.08: Evlendikten sonra mutlak şeffaflık olmalıdır.
10.47: Aile içi şeffaflık olmazsa ailenin temeli güven bozulur.
11.14: Eşler mutlak güven icinde birbiri ile bağlanması gerekir. Güven duygusu zedelenirse aile içi iletişim bozulur.
19.31: Eşler birbiri ile paylastiklari konulari, duyguları başkaları ile paylaşmaması gerekir; buna mahremiyet daralması denir. Ve eşler arasında bağlanma gerçekleşir.
26.05: Obsesif Kompulsif Bozukluk oluşmasının sebeplerinden biri de ince ayrıntılara doğru odaklanması ile olur.
32.20: Eşlerin başkası ile esleri hakkında paylaşması ile mahremiyet genişlemesi olur, aralarına soğukluk girer.
49.21: Çocuk 2 yaş sonrasında emme kesildikten sonra 3,5 - 4 yaşında kadar anne ile aynı odada kalmalıdır.
Pedagoji Okulu- Davranış Eğitimi Dili
VİDEONUN İÇERİĞİ:
DAVRANIŞ EĞİTİMİ DİLİ
01.48: Pedagoji anne baba eğitimidir; farkındalık seviyesinin artmasıdır. Anne baba aynı farkındalık seviyesinde olursa çatışma olmaz.
04.24: Pedagoji Okulu-51'in kısa bir özeti
12.59: Çocukla olan iletişimde ebeveynin onarımına olan ihtiyacı vardır. Ebeveyn ne kadar geniş olursa olsun kullandığı dili eğitmemiş ise davranış eğitimi oldukça zorlaşır.
15.21: Anne babanın çocuğa erişebileceği yegane aracı sözdür.
27.21: Davranış dili 4 seviyeden oluşur:
1. Emir kipi ile söz kullanmak; sorgulayıcı , buyurucu, yönetici bir dildir. Bu dil kullanıldığında ortaya çıkacak tepki tepkisellik ve savunmadir. Pedagojide kesinlikle kullanılması tavsiye edilmez.
31.33: “Hadi “ kelimesini kullanmak çocuğun biyolojik ritmini bozar.
32.54: 2. seviye: Davranış dili;
Olabilirlik eki ile iletişim. Çocuğu hafif, yumuşak ve az etken yönetmeye calismaktir. Bu dilin kullanılması cocukta yetersizlik hissi oluşturur.
43.10: 3. seviye:
Varlığın kabulu ile kurulan cümleler ile iletişimdir. “de” eki kullanılır.
46.55: Son seviye davranış dili ; Fırsat verici dildir. Soru cümleleri ile, olasılık ve olabilirlik ekleri ile kullanılır. “İstersen” kelime kalıbı kullanılır . İzin almak ve fırsat vermek icin ortam hazırlar.
53.58: İki buçİuk , üç yaşlarda tuvalet eğitimi başlayabilir. Çocuğun kaslarını tutabileceği yaşa erişmiş olması gerekir, tuvalete gitmesi gerektiği bilincine erişmesi gerekiyor.
57.08: Tuvalet eğitimine başlamak icin ortamında sesiz ve dingin bir ortam hazırlanmalıdır. Klozete icin de aparatlar alınarak güvenli bir ortam hazırlamalıdır, lazımlık uygun degildir.
59.58: Çocuk tuvaletini yaptıktan sonra sifon çocuğun yanında çekilmez, kakasını görmesi uygun değildir.
01.02.05: Tuvalet eğitiminde emir kipi ile iletişim kurulmaz.
Pedagoji Okulu- Eşler Arası İlişki & Çocuklarda Davranış Eğitimi
VİDEONUN İÇERİĞİ:
EŞLER ARASI İLİŞKİLER VE ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ EĞTİMİ
01.11: Aile olmak konusunu çocuklarda davranış eğitimi ile birlikte verilmelidir.
04.07: Ebeveyn - çocuk farkındalık seviyesi dörttür:
1.Yetersiz farkındalık: En alt düzeydeki farkındalıktır.
2.Geleneksel Farkındalık seviyesi: Anne babalar kendileri nasıl yetişti ise farkında olarak ya da olmayarak çocuklarının eğitiminde referans alırlar.
3.Gözlemci Farkındalık: Aslında pedagojik yeterliliğe erişmiş fakat duygularını yönetemiyorsa bu farkındalık düzeyindedir.
4.İçselleşmiş Farkındalık seviyesi: Pedagojik bilgisi var ve çocukla bu etkileşim içerisine girmişse bu farkındalık seviyesindedir.
21.29: Üç önemli davranış eğitimi hakkında bilgi verilecek:
1.Yataktan ayrılma,
2.Tuvalet alışkanlığı kazandırılması
3.Sütten kesme dönemleridir.
32.34: İlk yapılacak şey sütten kesme olmalıdır. İlk başlangıç süresi 24. aydan itibaren sürdürülmelidir. İlk hafta emme davranışını kontrol altına almak gerekir. İkinci hafta sabah kalkınca, öğle uykusunda, öğle uykusundan uyanınca, akşam uykuya dalarken ve gece emmeleri devam etmeli. Üçüncü hafta; sabah öğlen uykuya dalma ve aksam uykuya dalma ve gece emmeleri devam edecektir. Dördüncü hafta: akşam emmeleri devam edecektir.
39.31: Akşam emzirmeleri azalması gerekir.
46.01: sorular ve cevaplar
Pedagoji Okulu- Çocuklarda Davranış Eğitimi
VİDEONUN İÇERİĞİ:
ÇOCUKLARDA DAVRANIŞ EĞİTİMİ
16.04: Anne babanın sorumluluğunun 2 temel ilkesi var;
1. Davranış eğitimi
2. Duyguların yönetilmesi eğitimi
19.48: Duyguların eğitilmesi demek çocuğun içine düşen duyguları nasıl yöneteceğini öğrenmesi demektir.
28.30: Çocuklarda davranış eğitimi 3,5 - 4 yaşlarından itibaren davranış eğitimine başlanmalıdır.
30.35: Çocuk 4 yaşından önce kendi davranış eğitimini kendi duyarlılığı içerisinde kendisi geliştirir.
34.34: Çocuğun zorlandığı bir ande yardım geleceğini bilmesi irade geliştireceği bir alanda gerilemesine neden olur.
37.42: Merak, heves ve istek farklı duygulardır.
38.51: Çocuğun merak ettiği şeyi kendi yapabildiğine inanması hissi hevestir.
47.59: 4 yaş öncesi çocuklarda pedagojik prensipler duyguda özgürlük ve davranışta disiplin verir.
52.08: Soru ve cevaplar
Pedagoji Okulu- Soru & Cevap
VİDEONUN İÇERİĞİ:
SORULAR VE CEVAPLAR
08.43: Sınavlar katil ya da suçlu değildir, hata bizim ona biçtiğimiz anlamdadır.
10.12: Hocam 4 yaşındaki oğlumda tükürme davranışı başladı, uyarsak da yapmaya devam ediyor, ne yapmak lazım?
13.17: Hocam çocuklara olumu en basit nasıl anlatabiliriz? Kizim 4 bucuk yaşında köpeği oldu nasıl davranmalıyız?
22.06: Oğlum 5 yaşında her işi tek denemede yapıp öğrenmek istiyor, yapamayınca çok sinirlenip ağlayıp üzülüyor, ne yapmamız lazım?
35.07: Hocam 6 yaşında yeğenim dışarı çıkmaya yeni başladı, arkadaşları ile iletişim kuramayınca ağlayıp geldi, ne yapmamız lazım?
53.40: Hocam 4 yaşındaki oğlum çok sevecen, ama ilgiyi çekmeyi çok seviyor, kimseyi yabancılamıyor tehlikeleri bilmiyor, problem olur mu?
1.01.13: Hocam 6 yaşındaki yeğenim geceleri altını hissediyor, gündüz de kakasını kaçırıyor anne güvenli bağlanmaya çalışıyor, ne yapmamız lazım?
Pedagoji Okulu- Soru & Cevap
VİDEONUN İÇERİĞİ:
SORULAR VE CEVAPLAR
02.17: En zor evlilik hangi evliliktir? Eşlerden birinin duyarlı, diğerinin farkında olmadan duyarsız olduğu evliliktir. Hangi eş daha çok zorlanır?
21.29: Eşlerden biri duyarsızsa, çocuklara şiddet uyguluyorsa ne yapmalıyım?
38.35: Hocam 15 aylık bebeğime iktidar mücadelesi, duygusal yosunluk kavramlarını hangi aydan itibaren değerlendirmek gerekir?
41.06: Hocam bir buçuk yaşındaki çocuğum tırnaklarını alıyor, ısırıyor neden olmuştur ve nasıl bir yöntem kullanılmalıdır?
44.00: Çocuklarımı kaybetmekten çok korkuyorum, nedeni ne olabilir? Obsesyon nedir?
53.20: Hocam 3 yaş ve 9 aylık bir oğlum var; büyük oğlum kıskanıyor evde duvarlara tırmanıyor, dışarıda yormaya çalışıyoruz ama ise yaramıyor ne yapmak gerekir?
55.42: Hocam 18 aylık oğlum var, istediği olmayınca ağlıyor, iktidar mücadelesi olabilir mi?
57.10: Hocam öğrenme güçlüğü hakkında bilgi verebilir misiniz?
01.01.28: Kardeşim tek erkek çocuk , her istediğini kolaylıkla elde ediyor doyumsuz oldu bu halinden vazgeçebilir mi?
01.01.48: Hocam 5 aylık bebeğim var parmaklarını emiyor, ne yapmak gerekir?
01.03.53: Kızım beni çok kızdırıyorz ve bunu bilinçli yapıyor ne yapmam gerekir?
Pedagoji Okulu- Ailede Bağlanma & Aidiyet
VİDEONUN İÇERİĞİ:
AİLEDE BAĞLANMA VE AİDİYET
01.54: Aile içerisinde bireylerin birbiri ile bağlanmasına aidiyet denir.
03.39: Çocuğun ilk 6 yılı bağlanma dönemidir. Çocuğa annenin sakin, dingin bir huzur aktarımına bağlanma denir.
05.37: Anne ile güvenli bağlanmayı sağlamış çocuk kendini iyi hisseder, yani kendini değerli hisseder.
07.43: Bağlanma, çocuğun aidiyet duygusunun kökenini oluşturur. Bağlanma ile çocuk kendi dinginliğini oluşturur.
08.33: Davranış eğitimi aidiyet duygusu ile gelişecek olan kazanımlardır.
10.16: Karakterin 3 tane temel unsuru vardır; Bireyin,
1. Bilinçli
2. İradi olarak
3. Sürekli yapıyor olması karakterini ortaya koyar.
11.40: Alışkanlıklarda irade yoktur.
13.53: Aidiyet duygusu 3 bağlanma noktası ile oluşur.
1. Fiziksel yakınlık
2. Duygusal yakınlık
3. Zihinsel yakınlık
16.46: Aidiyeti kıran 3 temel unsur:
1. İnternet,
2. Telefon,
3. Televizyondur.
17.24: Duyguyu paylaşmak iletişim ile olur.
18.30: Bireye erişeceğimiz yegane araç iletişimdir.
25.26: Zihinsel yakınlık ise çocuğun zihnindeki fikirlerini, düşüncelerini özgürce paylaşabileceği ortam sunmaktır.
27.54: Çocugun 7- 14 yaş arası aidiyet duygusu kazanılan yaş aralığıdır.